Sigma DP2 Merrill

Sigma DP2 Merrill är en omgjord variant av DP2 från 2009. I den nya versionen har objektivet flyttats, så att det nu sitter till vänster på kameran, vilket ger en bättre ergonomi.

#Kameror #Sigma
6.8

Sigma DP2 Merrill är en omgjord variant av DP2 från 2009. I den nya versionen har objektivet flyttats, så att det nu sitter till vänster på kameran, vilket ger en bättre ergonomi. Sensorn, som är av typen Foveon X3 Direct, är också ny, men på grund av hur de olika pixlarna är arrangerade hävdar Sigma att upplösningen i praktiken motsvarar 46,0 megapixel. Det är i varje fall säkert att bilder tagna vid iso 100 och iso 200 med DP2 Merrill bjuder på många fler detaljer och en bättre skärpa än hos konkurrenterna i testet. Med den manuella fokusringen ställer man snabbt in skärpan. Objektivet har en fast brännvidd som motsvarar 46 mm. Det är problematiskt, då denna brännvidd i stort sett bara passar till porträtt. DP2 Merrill har dock andra och mycket allvarligare problem. Från iso 400 syns bruset tydligt, och från iso 1 600 blir färgerna urblekta. Värst är det med exponeringen, då kameran konsekvent överexponerar två bländarsteg. Det lär man sig att kompensera för, men skärmen blir nästan svart när man underexponerar de två bländarsteg som krävs för att bilderna ska bli välexponerade. Det krävs kort sagt en mycket rutinerad – och tursam – fotograf för att bilderna ska bli bra. Det finns ingen inbyggd blixt, och video spelas in med 640 x 480 pixlar, vilket är hopplöst otidsenligt.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

DP2 Merrill tar detaljrika bilder vid lågt iso. Problemen visar sig i form av brus vid iso 400, överexponering samt en alltför mörk skärm.

Specifikationer

Märke
Sigma
Milj. Pixlar
15,4
Brännviddsförl./optisk zoom
1x
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
4
Max. ISO
6400