Samsung NX300

Samsung bjuder på en stor, tryckkänslig skärm på hela 3,3 tum. Den kan vinklas från lodrätt uppåt till 45 grader neråt.

#Kameror #Samsung
8.1

Samsung bjuder på en stor, tryckkänslig skärm på hela 3,3 tum. Den kan vinklas från lodrätt uppåt till 45 grader neråt. Inställningarna på skärmen är logiska och tydliga men inte särskilt snabba att jobba med. Det är Samsung nog på det klara med, för det finns lyckligtvis direktknappar för många av de viktigaste funktionerna. Speciellt bra går det om du använder ett objektiv med i-Function. Det är en liten knapp på objektivet som du kan ställa in att styra iso, exponeringskompensation eller vitbalans, som du sedan justerar via en vridratt ovanpå kameran. Med det sagt upplevde vi ofta kameran som en motspelare snarare än en medspelare. Den är bara lite mindre och lättare än en spegelreflex och har ändå varken sökare eller inbyggd blixt. Den sistnämnda medföljer löst. Då det inte finns någon sökare kan det vara svårt att jobba med motivet i solsken på grund av reflexer i skärmen. NX300 laddas via en specialkontakt som påminner om kontakten till telefoner, men Samsung ligger i framkant när det gäller wi-fi. Den har NFC-teknik, så att man bara behöver placera två enheter nära varandra för att skapa en trådlös anslutning, och detta fungerar med den snabba dual-band-överföringen. Utöver bildöverföring och fjärrstyrning har kameran en Direct Link-knapp, så att det går lätt att överföra en bild till en smartteve eller smarttelefon.

Tilltalande färger

Med sina 20,0 miljoner pixlar har Samsung en fin detaljåtergivning. I övrigt överraskar NX300 genom att ligga högt i våra mätningar av bildbruset, för i praktiken är bilderna inte nämnvärt korniga. Färgåtergivningen bjuder på varma toner, vilket kan gå ut över naturbilder, men den ger ofta litet finare hudtoner i svårt ljus. Även exponeringen träffar bra, dock utan att kunna konkurrera med Nikon D7100. Men trots sensorns fina upplösning utmärker bilderna sig inte på allvar jämfört med de starkaste konkurrenterna. Paketobjektivet är i gengäld bra, och autofokusen är exakt för en kamera av denna typ, så länge man använder en enda fokuspunkt. Väljer man kontinuerlig autofokus och låter kameran välja fokuspunkt blir det lätt fel. Priset gäller kameran med det testade paketobjektivet på 18–55 mm med den smarta i-Fn-knappen plus en fullversion av Lightroom. Kamerahuset säljs inte fristående.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

NX300 bjuder på en fin detaljåtergivning, men man kan få bättre bildkvalitet för samma pris. Kameran är trögjobbad, men wi-fi funkar bra.

Specifikationer

Märke
Samsung
Milj. Pixlar
20,0
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5x
LCD-skärm
3,3
Max. ISO
25.600