Samsung NX300

Kameran lockar med hög upplösning och wi-fi, men det bredaste leendet är actionfotografens, eftersom NX300 tar 8,6 bilder i sekunden och har en helt ny hybridautofokus som fungerar utmärkt.

#Kameror #Samsung
8.7

På flera sätt markerar NX300 en ny riktning för Samsung. Dels har kameran konstruerats i en retrodesign som är radikalt annorlunda än t.ex. NX20:s mer spegelreflexinspirerade utformning. Dels har Samsung försett den med en helt ny hybridautofokus. Den nya fokuseringen görs som ett samarbete mellan en fasdetekterande och en kontrastbaserad autofokus. Den första identifierar motivet, medan den sistnämnda står för den sista fininställningen av fokusen. Denna arbetsdelning är särdeles lyckad, og den nya autofokusen kommer särskilt till sin rätt när man låter NX300 ta 8,6 bilder i sekunden. Då blir i stort sett alla bilder skarpa, vilket gör det till ett rent nöje att fotografera action med NX300 – åtminstone så länge man väljer att fotografera i jpeg. När man fotograferar i råformat får man nämligen omgående problem med att bufferten blir full efter bara fyra råformatsbilder i sträck.
Vi inser naturligtvis att kamerans upplösning på 20,3 megapixel ger stora filer som är krävande att hantera, men vi tycker ändå att det är väldigt irriterande när kameran fryser efter bara fyra råbilder. För att göra en lång historia kort måste man tyvärr använda jpeg om man ska ta actionbilder med NX300.

Formidabel skärm

Samsung har visat hög kompetens när de har tillverkat amoled-skärmar till sina smarttelefoner. Den 3,3 tum stora skärmen av samma typ i NX300 är också utomordentlig och påminner om den som sitter på telefonen Galaxy S4. Skärmen har en upplösning på 768 000 punkter, och den är knivskarp i all slags belysning. Samtidigt är den tryckkänslig och vridbar, så att man kan använda den som sökare om man t.ex. lyfter kameran över huvudet och vill ta bilder ur fågelperspektiv. Även om skärmen är tryckkänslig, har detta inte fått Samsung till att skära ner på antalet knappar. Det betyder att man mycket väl kan undvika att använda skärmen för att ställa in kameran om man vill. Två FN-knappar säkerställer att man snabbt får åtkomst till funktioner som iso och vitbalans, och särskilt den främsta I-FN-knappen som sitter på paketobjektivet gör att det går blixtsnabbt att ändra exponeringen eller välja ett annat iso-värde.
Vi testade NX300 i kombination med paket­objektivet 18-55mm F3.5-5.6, som motsvarar 27–83 mm. Det hör till kamerans största svagheter. Kamerans 20,3 megapixel ger fina och detaljrika bilder ända upp till iso 6 400, men på grund av paket­objektivet fallerar skärpan i bildhörnen, och missteckningen är värre än vad man vanligen ser hos objektiv med 27 mm vidvinkel.

Tredimensionella glädjeämnen

Generellt ger NX300 en bildkvalitet som är riktigt snygg, där färgerna är realistiska men drar en aning åt det kalla hållet. Kontrasten är en aning för hög, så det kan försvinna några detaljer i skuggområdena. Bildbrus hålls å andra sidan utmärkt under kontroll ända upp till iso 6 400 där färgbruset börjar blir synligt, medan iso 12 800 och iso 25 600 bara bör användas som nödlösningar. NX300 har ingen inbyggd blixt. Å andra sidan medföljer en liten extern blixt, SEF8A0, som fungerar bäst som upplättningsblixt. NX300 har inbyggt wi-fi och samarbetar förnämligt med bl.a. Facebook och andra sociala plattformar. Om man laddar ner Samsungs app, Smart Camera, till sin mobiltelefon, kan man fjärrstyra kameran direkt från telefonen, och bilderna överförs automatiskt till telefonen i samma ögonblick som man tar dem.
Vissa fotoentusiaster kommer att sakna en inbyggd sökare, men videoentusiasterna kan fröjda sig över videoinspelningar i Full HD, där man kan spela in med 60 bilder per sekund i stereoljud, och där kvaliteten är utomordentlig.
Tillsammans med NX300 har Samsung också lanserat ett speciellt 3D-objektiv vid namn NX 5mm F1.8 2D/3D, som kan ta stillbilder och spela in video i 3D. Tyvärr fick vi inte möjlighet att testa detta objektiv, men om man har en teve som kan visa 3D, bör man överväga NX300 endast på grund av just denna möjlighet.

Omdöme

Med en exakt och snabb autofokus är NX300 perfekt till actionfotografen som vill ha en kompakt systemkamera. De många trådlösa funktionerna är också härliga, och den utsökta videokvaliteten i Full HD likaså. Bildkvaliteten är snygg trots en något hög kontrast. Svagast är paketobjektivet som har problem med kantskärpan, men faktum kvarstår att NX300 är en riktigt bra kamera.

Specifikationer

Märke
Samsung
Milj. Pixlar
20,3
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5x
LCD-skärm
3,3
Bilder/sekund
8,6
Max. ISO
25600