Samsung NX210

Samsung är den av testets kameror som har flest pixlar, och det märks. Detaljåtergivningen är helt enkelt en klass över de andra.

#Kameror #Samsung
8.4

Samsung NX210 är identisk med sin föregångare NX200 med den enda skillnaden att det nu finns inbyggt wi-fi. Ändå har priset sjunkit något. Kameran är hal och kantig att hålla i, men i gengäld är användargränssnittet riktigt bra. Menysystemet är enkelt, överskådligt och grafiskt snyggt, och man får direkt tillgång till de vanligaste funktionerna via Fn-knappen. Det bästa är dock i-Funktion-systemet. Här trycker man på en speciell knapp på objektivet, varefter man kan ändra viktiga inställningar som ISO eller exponeringskompensation med fokusringen. Det fungerar utmärkt. Kamerans wi-fi är enkel och lättare att ställa in än hos Sony. Man kan överföra bilder till sin smarttelefon och fjärrstyra kameran från telefonen. Dessutom är det möjligt att se kamerans sökarbild på telefonens skärm och utlösa kameran där. NX210 är jämte Sonys modell testets största men fortfarande rätt kompakt. Zoomobjektivet på 18–55 mm är testets absolut största. Detta gör allt sammantaget Sam­sung till testets största paket. Mot den bakgrunden hade det varit fint med en inbyggd blixt, men det medföljer en extern sådan.

Högsta upplösningen

Samsung är den av testets kameror som har flest pixlar, och det märks. Detaljåtergivningen är helt enkelt en klass över de andra. Zoom­objektivet på 18–55 mm är knivskarpt i mitten, men kantskärpan blir bra först när man bländar ner. Exponeringen är säker. Bruset är hyggligt välkontrollerat vid högsta och lägsta ISO, medan kameran får lägst poäng vid ISO 800–3 200. Gillar man varma färger kommer man att gilla Sam­sung, men priset är att kameran också har svårt att återge finkänsliga blå nyanser i naturen. Man måste alltså vara rätt bekant med NX210 för att kunna få bästa möjliga bildkvalitet. Det finns än så länge sex objektiv, som tillsammans täcker de vanligste brännviddsomfången. Satsa på de som har inbyggd bildstabilisering, OIS, samt den smarta funktionen i-Function, till exempel paketobjektivet på 18–55 mm.

Omdöme

Speciellt med ett objektiv med bildstabilisering och i-Function ger koreanerna japanerna strid på kniven. Färgåtergivningen i NX210 är dock inte optimal.

Specifikationer

Märke
Samsung
Milj. Pixlar
20
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5x
LCD-skärm
3,1
Bilder/sekund
8,3
Max. ISO
12800