Samsung NX2000

Autofokusen är en stötesten, och brusreduceringen stjäl detaljer. Det drar dock upp betyget att vitbalansen är säker och att färger och kontrast är bra.

#Kameror #Samsung
8.3

Med sina åtta bilder i sekunden borde Samsung NX2000 absolut kunna klara action. Men det kan den inte. Autofokusen är nämligen fältets långsammaste, och man får betydligt fler oskarpa bilder med sig hem med denna kamera än med konkurrenterna. Här hjälper det inte heller att paketobjektivet på 20–50 mm inte har någon inbyggd bildstabilisering. Användare av Android-mobiler kommer att känna sig hemma direkt, då användargränssnittet är intill förväxling likt det man hittar i Samsungs telefoner. Skärmen är tryckkänslig, och med sina 3,7 tum är den markant större än konkurrenternas. Tyvärr är skärmen rätt mörk i solsken, och symbolerna är alltför små när man ska välja dem med fingrarna. Det går märkbart ut över användarvänligheten och arbetstempot. Paketobjektivet täcker ett förhållandevis beskedligt zoomomfång som motsvarar 35–75 mm, så man får inte mycket vidvinkel. I gengäld är i-Fn-knappen på optiken genialisk, då man här snabbt får tillgång till exempelvis bländare, slutartid, iso och exponeringskompensation. Priset är inklusive detta objektiv. NX2000 har ingen sökare, och man kan inte heller ansluta någon extern elektronisk sådan. Kameran har ingen inbyggd blixt, men det ingår en liten extern, som dock i första hand bör användas som upplättnadsblixt.

Suverän vitbalans

Kamerans största fördel är en precis autovitbalans som säkrar fina färger i både naturligt ljus och konstljus. Exponeringen är också ganska säker, och kontrasten är välbalanserad. Med kamerans 20,0 megapixel hade man dock kunnat förvänta sig bättre bilddetaljer. Att detaljerna inte är tydligare beror förmodligen på att brusreduceringen får jobba redan från iso 400, vilket omvänt innebär att bildbruset stör först från iso 6 400. NX2000 har inbyggt wi-fi och stöder NFC-tekniken. Samsung bekänner sig till MicroSD-korten, som också finns i deras Android-telefoner. Det är litet besvärligt om man vill överföra sina bilder via en kortläsare, då detta kräver en adapter. Videoinspelningarna i Full HD tillhör de bästa i klassen, med fina bilder och ett klart ljud. När det gäller ergonomin överraskar den smala kameran positivt. Man får nämligen ett förvånande säkert tag om NX2000 tack vare ett djupt fingergrepp som är väldigt skönt att hålla i.

Omdöme

Autofokusen är en stötesten, och brusreduceringen stjäl detaljer. Det drar dock upp betyget att vitbalansen är säker och att färger och kontrast är bra.

Specifikationer

Märke
Samsung
Milj. Pixlar
20,0
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5x
LCD-skärm
3,7
Bilder/sekund
8,0
Max. ISO
25.600