Samsung NX20

Samsung NX20 förenar på bästa sätt fördelarna med den klassiska spegelreflexen med den kompakta systemkameran. Den påminner till sin konstruktion om en spegelreflex, men både kameran och objektiven är mindre och lättare.

av Prylguiden #Kameror #Samsung
8.8

Samsung NX20 förenar på bästa sätt fördelarna med den klassiska spegelreflexen med den kompakta systemkameran. Den påminner till sin konstruktion om en spegelreflex, men både kameran och objektiven är mindre och lättare. Den är testets enda systemkamera med APS-C-sensor, som är något större än Four Thirds-sensorn. Den elektroniska sökaren visar 100 procent av bilden och uppdateras snabbt. Den är inte lika ljus, skarp och kontrastrik som en spegelreflexsökare men visar i gengäld motivet som det är, med de aktuella inställningarna av exempelvis exponering, färgåtergivning och kontrast. Den har naturligtvis ansiktsigenkänning och möjlighet till visning av vattenpass. Skärmen är bra, och den kan dessutom vinklas och vridas åt alla håll. Själva menysystemet håller genomsnittlig kvalitet, men grafiken är den snyggaste i testet. En riktigt fin detalj är iFn-funktionen. Det är en knapp som sitter under vänster tumme på objektivet, och om man trycker in den kan man med inställningsratten snabbt och enkelt ställa in exempelvis ISO eller någon annan viktig funktion. En del av Samsungs filosofi är att det inte är lönt att ha en kamera utan wi-fi, så det har NX20 givetvis. Man kan t.ex. överföra bilder trådlöst till en smarttelefon, där de kan läggas ut direkt på Facebook. Kameran kan också förses med gps, men det kräver en antenn som tillbehör, som monteras i tillbehörsskon.

Säker exponering

Det är anmärkningsvärt att Samsung får lika höga poäng som testvinnaren vad gäller bildkvalitet. Exponeringen är säker, färgerna blir fina, och skärpan och detaljåtergivningen är förnämlig för en kamera i den här klassen. Bruset hålls under mycket god kontroll på både de högsta och de lägsta ISO-värdena. I mitten finns ett avbräck som antyder att NX har en del inbyggd brusreducering.
Antalet objektiv som passar till kameran är beskedligt, och utifrån entusiastens perspektiv är det Samsungs största svaghet. Urvalet av de vanligaste zoomobjektiven och fasta brännvidder är ganska litet. Fler objektiv och kameror med högre ambitioner är något som måste till snarast om koreanerna på allvar ska lyckas att slå igenom hos de verkliga entusiasterna. Det är nödvändigt om de ska kunnna konkurrera med japanerna som en seriös kameratillverkare.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Med en fin andraplats är NX20 absolut en av de kameror man ska överväga om man inte räknar med att behöva skaffa mycket extrautrustning.

Specifikationer

Märke
Samsung
Milj. Pixlar
20
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5x
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
8
Max. ISO
12800