Samsung NX20

NX20 har testets mest finkorniga bilder inom sitt iso-omfång. Mängden brus dyker efter iso 3 200, vilket indikerar att det är här som brusreduceringen börjar gripa in ordentligt.

#Kameror #Samsung
8.8

Vi anger alltid priset för endast kamerahuset, men med paketobjektivet på 18–55 mm är NX20 faktiskt billigare – bara 3 995 kronor. Det är ett av testets lägsta, men NX20 är på en del punkter också mer avsedd för den krävande entusiasten. Det märker man på att för många funktioner är undangömda inuti menysystemet i stället för att ligga direkt under fingrarna med specialknappar. Det märks också på att iso-värdet inte når så långt upp och på att kameran är liten och klen. Det är också värt att nämna att utbudet av spännande objektiv och andra tillbehör till NX-systemet är minimalt. Det är dock inget som får ner koreanska Samsung på knä. Företaget ställer nämligen flera av japanerna mot väggen vad gäller i synnerhet bildkvaliteten. NX20 har testets mest finkorniga bilder inom sitt iso-omfång. Mängden brus dyker efter iso 3 200, vilket indikerar att det är här som brusreduceringen börjar gripa in ordentligt. Nog så viktigt är det att kameran bjuder på testets bästa detaljåtergivning, vilket delvis beror på det utmärkta paketobjektivet. Även exponeringen är särdeles träffsäker. Man behöver fortfarande använda exponeringskompensationen, men lyckligtvis har Samsung på ett närmast genialiskt sätt lagt denna som en iFn-knapp på de nyaste NX-objektiven. Den gör det lätt att få till rätt inställning. Den svagaste punkten vad gäller bildkvaliteten är kontraststyrningen, där skuggorna kan verka litet för tunga och onyanserade. Paketobjektivet misstecknar visserligen en del i vidvinkelläge, men det korrigerar kameran själv för.

Fint och logiskt menysystem

Både skärmen och den elektroniska sökaren återger ljushet och färger tillräckligt väl för att man ska kunna bedöma exponeringen, inklusive färgåtergivning och kontrast, innan man tar bilden. Skärmen har gångjärn i sidan och kan vändas och vridas åt alla håll. Menysystemet är fint och grafiskt utformat, och det är logiskt uppbyggt. De viktigaste funktionerna ligger i en meny som aktiveras med Fn-knappen på kamerans baksida. Autofokusen funkar fint och snabbt för en systemkamera med paketobjektiv. NX20 har inbyggt wi-fi och kan fjärrstyras med en app i din telefon. Det är t.ex. möjligt att överföra bilder trådlöst till Facebook. Kameran kan också utrustas med gps men kräver då en antenn som ska sitta i tillbehörsskon.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

NX20 är en riktigt bra kamera med hög bildkvalitet för lite pengar. Den är dock för klen om du vill ta bilder när det verkligen går undan.

Specifikationer

Märke
Samsung
Milj. Pixlar
20
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5x
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
8
Max. ISO
12800