Samsung NX Mini

Systemkameran Samsung NX Mini påminner om en blandning av ett smycke, en kamera och en mobiltelefon. Den har en smart blinkfunktion för selfiebilder men saknar avancerade objektiv.

#Kameror #Samsung
8.3

Samsung NX Mini är en systemkamera med utbytbart objektiv och en skärm som går att vrida hela vägen runt så att man kan ta selfier.

Sensorn mäter 13,2 x 8,8 mm, vilket är betydligt mindre än APS-C-sensorn hos övriga NX-kameror, och därför har kameran fått en egen objektivfattning med namnet NX-M. Än så länge finns det tre olika objektiv att välja mellan – en fast optik på 9 mm, en på 17 mm och så den mer användbara 9–27 mm som vi använder här. Dessutom har kameran avancerat wi-fi, så att man kan fjärrstyra den och sedan dela bilderna med släkt och vänner. NX Mini är enkel att sköta och behöver bara ett minimum av handpåläggning under exponeringen. Samsung har satsat på användarvänlighet och ett enkelt handhavande, så det förvånade oss att det trillade ut en extern blixt ur kartongen trots att kameran redan har en inbyggd blixt.

Dessutom kan kameran exponera i råformat, och än mer överraskande var det att det ingår en fullversion av Lightroom 5 på cd.
Trots sitt i grunden enkla handhavande imponerar NX Mini med en hög bildkvalitet och fina extra inställningsmöjligheter. Den har slutartids- och bländarprioritet, helautomatik, P och automatisk motivigenkänning samt manuell inställning. Vid lågt iso är detaljåtergivningen från de 20,0 megapixlarna fin. Många lär gilla Samsungs färger, som drar något åt det varma hållet. Vill man helst ha naturliga färger låter det sig också göra, då både den automatiska vitbalansen och de olika förinställningarna kan anpassas för att ge ännu kallare eller varmare färger.

Exakt exponering

Exponeringen är oerhört exakt, och vi behövde knappt använda exponeringskompensationen ens när vi fotograferade i motljus. Brusreduceringen jobbar bra redan vid låga iso-värden, så man ser inte några korn. Detaljrikedomen är dock inte tillräckligt bra för stora utskrifter vid lågt iso, och tyvärr börjar detaljer som blad, grenar, knappar och annat smått försvinna vid de högsta värdena. Skärmen är kamerans centrala del, och det är där allt händer. Kameran har knappar, men den tryckkänsliga skärmen funkar så bra att det är den man jobbar med. Lcd-skärmen är dessutom precis och visar bilden så som den till slut blir. Skärmen kan bara vinklas uppåt och framåt, men om man vill fotografera över huvudet på dem som står framför kan man vinkla upp skärmen och hålla kameran upp och ner. Därefter är det enkelt att rotera bilden i kameran, där man för övrigt också kan bildbehandla ljushet, kontrast och färg samt applicera olika effekter.

Tar man selfiebilder är en kul detalj att man kan ställa in kameran på att känna av när man blinkar till den, så tar den en bild två sekunder senare. Den funktionen var dock inte särskilt tillförlitlig.

En svaghet är kamerans autofokus, som inte är vare sig särskilt snabb eller beslutsam. Det drar ner betyget. Det rör sig med andra ord om en ganska välutrustad och nybörjarvänlig kamera med en riktigt bra tryckkänslig skärm. Ergonomin är som den blir på en helt platt kamera där man inte riktigt har något att hålla i.

Saknar objektiv

Bildkvaliteten är bra, men den kommer inte i närheten av NX-kamerorna med APS-C-sensor. NX Mini ger möjlighet att använda utbytbara objektiv. Problemet är bara att det inte finns några objektiv att byta till. Om du köper objektivet på 9–27 mm har Samsung faktiskt inget annat att bjuda på. De två fasta objektiven kan inget som detta inte redan klarar på ett bra sätt, och det är svårt att föreställa sig att Samsung kommer att kunna tillverka tele- och vidvinkelzoomar som inte känns ytterst klumpiga på en så här slank kameramodell.

Makroobjektiv lär det knappast heller finnas efterfrågan på till NX Mini, då zoomobjektivet redan fokuserar så nära som 14 cm.

Vi har förgäves försökt komma fram till kamerans existensberättigande utifrån perspektivet hos erfarna fotoentusiaster, men något sådant har vi tyvärr inte riktigt lyckats hitta.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Samsung gör också Mini-varianter av sina telefoner och pekdatorer, så steget till en NX Mini har sin egen logik. När man köper kameran får man både wi-fi och råformat samt en fullversion av Lightroom 5. Handhavandet är enkelt och bildkvaliteten utmärkt. Det finns en kul blinkfunktion för selfier, men den är tyvärr instabil. Och det finns inga objektiv som det i praktiken är lönt att byta till.

Specifikationer

Märke
Samsung
Milj. Pixlar
20,0
Brännviddsförl./optisk zoom
2,7x
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
6,0
Max. ISO
25.600