Samsung MV900F

Samsung är klara med MV900F, som är mindre än din smarttelefon. Du kan styra den med dina armrörelser, men kameran kämpar förgäves med brushanteringen.

#Kameror #Samsung
8.1

Kameratillverkarna har länge funderat över hur de ska konkurrera med de smarttelefoner, i synnerhet Samsung och Apple, som tar marknaden med storm. Möjligtvis kommer Samsung här själva med lösningen i form av deras nya ultrakompakta kamera MV900F. En kamera som tar bättre bilder och tar mindre plats än Sam­sungs egna Galaxy-telefoner, och som även har inbyggt wi-fi. Med MV900F kan man skicka sina bilder via mejl eller till sin smarttelefon, ladda upp de nya bilderna på Facebook eller säkerhetskopiera sina bilder om man har åtkomst till en molnbaserad lagringstjänst.
En del unga bloggerskor kommer nog att hoppa av förtjusning när de inser att man kan retuschera sina porträtt ner i minsta detalj i kameran, vilket bland annat innebär, att man kan ändra färgen på läppstiftet, ögon-
färgen eller till och med göra ansiktet slankare.

Utlösare på avstånd

Kameran har en vridbar amoled-skärm på 3,3 tum som kan vinklas 180 grader uppåt, så att man kan se sig själv på skärmen om man ska ta ett själv- eller grupporträtt. Man kan till och med zooma ut och utlösa kameran på avstånd genom att röra på armarna framför kameran. Detta fungerar bra. Däremot irriterar det oss att man bara kan vinkla skärmen uppåt; det är bättre att vinkla skärmen åt sidan vid makrofotografering eller gruppbilder.
Objektivet i MV900F har en ljusstark bländare på F2.5, som dock minskar ända till F6.3 när man zoomar in på maximal tele. I praktiken betyder det att skärpan är bäst vid 25 mm vidvinkel, medan stora delar av bilden blir oskarp när man zoomar in till 125 mm. Det beror med största sannolikhet på att objektivet har svårt att teckna skarpt på grund av linsens dåliga kvalitet.
Kromatisk aberration och missteckning uppträder ofta i bilderna, vilket är trist. Färgåtergivningen är däremot realistisk, och kontrasten är bra så länge man håller sig under ISO 400, där brusreduceringen börjar jobba. Man får inte heller några manuella möjligheter, och kameran har varken bländar- eller slutartidsprioriterande program.

Omdöme

Om det ska vara smått, fiffigt och trådlöst, är MV900F en intressant kompaktkamera. Den är späckad med kul retuscheringsfunktioner, och håller man sig under ISO 400 vid fotografering är kameran ett trevligt sällskap. Vid högre ISO-värden är modellen däremot en riktig besvikelse med massor av brus.

Specifikationer

Märke
Samsung
Milj. Pixlar
16,3
Brännviddsförl./optisk zoom
5x
LCD-skärm
3,3
Bilder/sekund
3
Max. ISO
3200