Samsung Galaxy NX
Galaxy NX är en korsning mellan en systemkamera och en telefon, NX-seriens första Android-modell. Den har ständig internet- anslutning, men om bildkvaliteten hänger med avslöjar vi här.
Idén att kombinera den goda ergonomin från en stor systemkamera med de virtuella funktionerna från en smarttelefon har länge efterlysts. Galaxy NX är Samsungs förslag på hur en sådan kamera ska se ut. Enligt vår åsikt en ganska intressant kamera, som dock inte helt slipper de barnsjukdomar som de tekniska pionjärerna ofta får finna sig i att dras med.
Framifrån ser Galaxy NX vid första anblicken ut som en förvuxen NX20. Men om man vänder på kameran förvandlas den snabbt till en Galaxy-telefon. Tror man. För man kan inte ringa med Galaxy NX, men tack vare det inbyggda operativsystemet Android 4.2 Jelly Bean är man konstant uppkopplad och kan använda alla appar till Android, t.ex. Skype och Google Maps.
Kamerans två processorer är nya; den ena hanterar informationen från Android, och den andra tar hand om bildinformationen. De två processorerna innebär att Galaxy NX reagerar blixtsnabbt, både när det handlar om precision och tempo i autofokusen och när det gäller hur många bilder kameran kan hantera per sekund, här 8,6 bilder. Galaxy NX är samtidigt världens första kamera som både kör Android och har ett utbytbart objektiv.
Ägare till smarttelefoner med Android kommer helt säkert att älska den välbekanta och intuitiva menyn, där man blixtsnabbt kan överföra sina bilder till appar som Instagram. Man ska dock veta att denna typ av program inte kan hantera bilder tagna med kamerans fulla upplösning, vilket innebär att man alltså inte kan utnyttja hela kamerans upplösning. I gengäld har kameran en utmärkt inbyggd råkonverterare som sparar bilderna i full upplösning när man konverterar dem på den stora tryckkänsliga skärmen. Därefter är det en smal sak att spara alla bilderna i en molntjänst som Dropbox.
Klen elektronisk sökare
Galaxy NX har en liten elektronisk sökare med dioptrisk justering och en ögonsensor som aktiveras automatiskt när man sätter ögat till okularet. I praktiken använde vi knappt sökaren medan vi testade kameran, då den både är för grynig och uppdaterar sökarbilden för långsamt när man rör kameran.
Synar man bildkvaliteten i sömmarna är detaljgraden kamerans främsta styrka. Bilderna blir nämligen knivskarpa upp till iso 1 600, och skärpan är fin över hela bildytan med det billiga paketobjektivet med en brännvidd på 18–55 mm och F3.5-5.6. Kontrasten i bilderna är generellt litet för stark och ger tunga skuggor, medan bildbruset blir riktigt störande först från iso 6 400. Färgåtergivningen är naturlig, och vitbalansen visade en aning osäkerhet i konstljus.
Ergonomiskt är Galaxy NX en fröjd; den ligger suveränt i händerna, vilket garanterat kommer att tilltala garvade fotoentusiaster. Samma målgrupp kommer däremot nog att rynka på näsan åt kamerans alltför få snabbknappar. Det finns bara fyra sådana och en enkel inställningsratt som medför att till och med justering av bländare och slutartid måste ske på den tryckkänsliga skärmen. Detta går alltför långsamt när man jämför med en vanlig systemkamera. De flesta Samsung-objektiv har dock en i-Function-knapp som ger snabb tillgång till inställning av exempelvis iso-värde.
Lätt att ansluta till mobilen
Man ansluter enkelt Galaxy NX till en smarttelefon med en enkel beröring via NFC-tekniken, och kameran har också inbyggd gps och 16 gigabyte minne. Vill man ta fler bilder än vad som ryms där och spara på minneskort är det endast MicroSD-kort som gäller.
Den resande fotoentusiasten kan prova på funktionen Photo Suggest, där kameran utifrån de aktuella gps-koordinaterna kommer med råd om var man hittar fina motiv i närheten.
Galaxy NX är kompatibel med 13 NX-objektiv, bland vilka man hittar både ett fisköge- och ett makroobjektiv. Man kan spela in video i Full HD med 25 bilder per sekund, och på filmen håller bild och ljud godkänd nivå.
Hitta bästa priset just nu
Conclusion
Galaxy NX är en korsning mellan en systemkamera och en smarttelefon. Bildkvaliteten är utmärkt och ergonimin i topp, och tack vare Android-operativet har man ständig internetuppkoppling, gps och många appar till förfogande. Autofokusen reagerar snabbt och exakt, och skärmen är stor och knivskarp, men vi saknar fler knappar. Den elektroniska sökaren är det inte så mycket med.
Specifikationer
- Märke
- Samsung
- Milj. Pixlar
- 20,0
- Brännviddsförl./optisk zoom
- 1,5x
- LCD-skärm
- 4,8
- Bilder/sekund
- 8,6
- Max. ISO
- 25.600