Samsung Galaxy Camera 3G

Galaxy Camera är en toppmodern kamera som baserats på operativsystemet Android. Den har inbyggt wi-fi och stöder dataöverföring via 3G. Vi vill veta om bildkvaliteten hänger med.

#Kameror #Samsung
8.2

Marknaden för kompaktkameror står under hård press från smarttelefonerna. Samtidigt delas dagens snapshots som aldrig förr på bl.a. Facebook, där det största problemet har varit att mobiltelefonernas bildkvalitet inte ens matchar vad de allra billigaste kompaktkamerorna kan åstadkomma. Liksom Nikon Coolpix S800c försöker Samsung med Galaxy Camera att bygga en bro mellan smarttelefon och kompaktkamera.
Galaxy Camera ser ut och uppför sig som Samsungs smarttelefoner med operativsystemet Android Jelly Bean. Användargränssnittet är härligt intuitivt, och kameran har inbyggt wi-fi. Den stöder även 3G-dataöverföring om man sätter ett kompatibelt sim-kort i kameran. Det innebär att man kan ansluta till webben överallt, bara det finns 3G-täckning. Man kan dock inte ringa och ta emot samtal som med en telefon. Å andra sidan kan man installera appar och överföra sina bilder till webben.

Knivskarp skärm

En av Galaxy Cameras största styrkor är den optiska zoomen på 21x, som täcker 23–483 mm. Den maximala bländaren på F2.8 gör dessutom att man kan fotografera vid lågt ISO i svag belysning. Det är en viktig finess, för om man kommer över ISO 400 går brusreduceringen hårt fram med odetaljerade bilder som följd.
Den tryckkänsliga skärmen på 4,8 tum är knivskarp och bättre än Nikons, och det är lätt att välja fokuspunkt med fingret. Kameran har inbyggd gps och ett bildredigeringsprogram med upp till 65 olika bildbehandlingssteg från färgoptimering till beskärning.
Bildkvaliteten är markant bättre än hos de bästa smarttelefonerna. Trots detta får man leva med osäker exponering i motljus, oskarpa bildhörn i teleområdet samt onaturliga färger, inte minst de blå. Autofokusen är inte anpassad till action; den har svårt att ställa in skärpan på motiv som rör sig. För det här priset hittar man bättre kompaktkameror på marknaden.

Omdöme

Samsung Galaxy Camera är ett bra bud på hur framtidens fickkameror kommer att se ut. Kameran har operativsystemet Android Jelly Bean och är späckad med trådlösa funktioner. Användargränssnittet är intuitivt, och smarttelefonanvändare känner snabbt igen sig. Bildkvaliteten är okej i dagsljus, där
färgåtergivningen dock är oprecis. Höga ISO-värden bör undvikas.

Specifikationer

Märke
Samsung
Milj. Pixlar
16
Brännviddsförl./optisk zoom
21x
LCD-skärm
4,8
Bilder/sekund
24
Max. ISO
3200