05_WG-50_black

Ricoh WG-50

Ricohs nya undervattenskamera har ett par intressanta nya program och inbyggda LED-lampor för selfies och makrobilder, men kameran är nästan för kompakt.

#Kameror #Ricoh
8.3

Ricoh WG-50 är den nya avlösaren till WG-30 från 2014. Kameran klarar att användas ner till 15 meters djup i upp till två timmar, men förbättringarna i förhållande till den tidigare modellen är inte många. Objektiv, kamerahus, skärm och upplösning är nämligen helt identiska. Däremot har det tillkommit ett par program som ger snygga bilder under vattnet. Ett program gör att vitbalansen optimerar färgerna under vattnet vid inspelning av video. Ett annat program tar två bilder i följd, varav den ena tas med blixt. Därmed slipper man att krångla med blixten under vattnet. Man slipper där­emot inte fumlig hantering av kameran, för den har extremt små knappar.
Kamerahuset är stöttåligt och väger bara 193 gram. Tyvärr är ergonomin dålig. Det är svårt att hålla och använda den kompakta WG-50 med enhandsfattning, och det är ett problem under vattnet.
Sex LED-lampor runt objektivet aktiveras när man fotograferar med programmet Mikroskop. De ger bra belysning av detaljer nära objektivet, men tyvärr minskar upplösningen till bara 2,0 megapixel när man använder programmet. LED-lamporna kan även användas när man tar selfies. Då blinkar lamporna tills användarens ansikte är centrerat.
Vanliga bilder får en upplösning på 15,9 megapixel med en godkänd detaljgrad. Detsamma gäller för färgåtergivningen, som visserligen ligger åt det kalla hållet men ändå är realistisk. Kontrasten ger en del problem i motljus, där man förlorar nyanser i skuggor och mörka områden.
WG-50 har varken wifi eller inbyggd bildstabilisering. I stället ökar man ISO-värdet, vilket ger korn vid värden över ISO 800. Även skärmen på 2,7 tum är en besvikelse, eftersom upplösningen bara är på 230 000 pixlar.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Under vattnet tar kameran automatiskt en blid med och en utan blixt så att man slipper fumla med inställningarna i onödan.
Vi saknar optisk bildstabilisering, större knappar och en mer detaljerad lcd-skärm. Vi hade gärna velat använda LED-lamporna med högre upplösning.

Specifikationer

Märke
Ricoh
Milj. Pixlar
16
Brännviddsförl./optisk zoom
5
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
8
Max. ISO
6400