Ricoh GR

Ricoh GR är en diskret kamera, men handhavandet är besvärligt. Dessutom är bildkvaliteten en besvikelse, speciellt när man kommer över iso 3 200.

#Kameror #Ricoh
7.6

GR-modellen från Ricoh är en klassisk kamera för gatufoto med rötter ända ner i de analoga dagarna. Modellen är klassens minsta och lättaste, och med sin mattsvarta finish är den ganska anonym, vilket är positivt på gatan. Ändå har GR en stor APS-C-sensor. Det fasta objektivet på 28 mm håller hög kvalitet, och när det gäller bildbruset ligger kameran fint upp till iso 3 200. Direkt från kameran har bilderna en svag mellantonskontrast, skärpa och färgmättnad. Därtill kommer att kameran tenderar att underexponera ljusa motiv. Lcd-skärmen återger exponeringen rätt men tyvärr inte färgerna. Det är som gjort att ta råbilder med Ricoh GR för att få ut en optimal bildkvalitet ur kameran, men bufferten tar 5,2 sekunder på sig för att smälta varje bild. Ovanpå kameran sitter en ratt med lås för val av automatik. Bokstäverna är blanka och därför lätta att se i svagt ljus. Det finns två programmerbara funktionsknappar och en specialknapp för digitala effekter. Via en liten kontakt på kamerans baksida väljer man om man vill ställa in t.ex. iso-värdet. Önskat värde ställer man sedan in med ratten ovanpå kamerans främre grepp. Det funkar men är litet för meckigt, och den alternativa lösningen gör tillsammans med den lilla menytexten att kameran långt ifrån är intuitiv och lättjobbad.

Omdöme

Ricoh GR är en diskret kamera, men handhavandet är besvärligt. Dessutom är bildkvaliteten en besvikelse, speciellt när man kommer över iso 3 200.

Specifikationer

Märke
Ricoh
Milj. Pixlar
16,1
Brännviddsförl./optisk zoom
1x
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
4
Max. ISO
25600