Ricoh GR II

Ricoh GR har kommit i en ny version som dock i praktiken bara är en ansiktslyftning. De största nyheterna är att kameran har fått wi-fi och blivit dyrare.

av Prylguiden #Kameror #Ricoh
8.2

Ricoh GR II har det som gatufotograferna älskar. Den är liten, lätt och så extremt diskret att man inte väcker uppmärksamhet när man fotar på gatan. Man kan välja att lita på autofokusen, som gör ett utmärkt jobb, eller låsa kameran på 2,5 meter och bara fota på det avståndet. Exponeringskompensationen är en stor vippknapp som påminner om andra kamerors zoomknapp. Den gör det lätt att justera exponeringen medan man koncentrerar sig på motivet. Gatufotografering är något som Ricoh GR II klarar bättre än någon annan kamera, och Ricoh har också tillsammans med Leica varit gatufotografernas favoritmärke ända sedan den analoga eran.
Objektivet är bra och skarpt, men exponeringsautomatiken blir lätt lurad av ljusa motiv. Bilderna blir finkorniga upp till iso 3 200, men mellantonskontrast och färger blir något tama.
Det är ont om nyheter jämfört med föregångaren, som bara hetter GR. Objektiv, bildprocessor och den stora APS-C-sensorn är samma. Till nyheterna hör att kameran har fått wi-fi, och om du använder Android kan du ansluta via NFC. Annars är det bara småsaker. Bufferten ska ha förbättrats, men det tar fortfarande drygt fem sekunder att bearbeta en råbild. Den nya modellen erbjuder nu också kontinuerlig autofokusering när man filmar. Och jo, så är den nya modellen 3 000 kronor dyrare än vad föregångaren kostar nu. Wi-fi måste alltså vara rätt viktigt för en.

Man ska inte låta sig förvirras av att en av kamerans avlägsna släktingar från 2007 hetter GR Digital II. Logiken i namngivningen är svår att förstå, men den nya, digitala modellen heter alltså GR II utan tillnamnet Digital. GR II har samma design som sina föregångare. Man måste faktiskt vara Ricoh-expert för att kunna se skillnaderna, varav den tydligaste är bulan ovanpå som hyser wi-fi-antennen. Ricoh har inte ens skrivit in GR II på fronten. Handhavandemässigt är Ricoh på gott och ont sin egen. Ergonomin är utmärkt. Vi gillar verkligen att programväljaren har ett lås, att det finns både inbyggd blixt och skor till en extern dito samt att kameran har ett inbyggt objektivlock så att frontlinsen alltid är ren och dina bilder blir skarpa. Kameran kan utrustas med en vidvinkelförsats som får brännvidden att motsvara 21 mm. Vi har testat den förut, och den är skarp och missteckningsfri och en av de bästa överhuvudtaget på marknaden. Dessutom är GR-Remote-appen bra. Den låter dig fjärrstyra alla andra kamerafunktioner än strömbrytaren från din smarttelefon eller dator. Vi är inte riktigt lika förtjusta i Ricohs justeringsknapp, som ger åtkomst till iso, upplösning, autofokus med mera och som man måste trycka och skjuta omväxlande på, men man vänjer sig. Det har tillkommit ett par extra bildeffekter att välja mellan och en extra förinställning till vitbalansen, vilket är bra eftersom automatisken inte är speciellt bra.
Allt sammantaget är Ricoh fortfarande en av de bästa kamerorna till gatufotografering, men försök hellre få tag i den gamla och mycket billigare GR-modellen.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Ricoh GR II är en nischkamera som bättre än någon annan kamera på marknaden prickar in det som gatufotografen önskar sig.
Även om wi-fi-funktionen är bra saknar en prisökning på 60 procent jämfört med den nästan identiska Ricoh GR all rimlighet.

Specifikationer

Märke
Ricoh
Milj. Pixlar
16,1
Brännviddsförl./optisk zoom
1
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
4
Max. ISO
25600