Pentax X-5

Inget på utsidan avslöjar att X-5 är testets billigaste kamera. Design och materialval ligger ganska nära Pentax spegelreflexer, och till skillnad från testets andra billiga deltagare, Olympus, har Pentax både elektronisk sökare och en skärm som går att vinkla lodrätt uppåt och 45 grader neråt.

#Kameror #Pentax
8.2

Inget på utsidan avslöjar att X-5 är testets billigaste kamera. Design och materialval ligger ganska nära Pentax spegelreflexer, och till skillnad från testets andra billiga deltagare, Olympus, har Pentax både elektronisk sökare och en skärm som går att vinkla lodrätt uppåt och 45 grader neråt. Uppstartstiden är lång. Hela 3,3 sekunder tar den på sig att komma igång. Skärmen är ljus och bra. Den elektroniska sökaren är i nivå med Canons, alltså liten och oskarp, men användbar. Man växlar mellan skärm och sökare med en knapp ovanpå kameran. Det finns P-automatik, manuell inställning och motivprogram men inte bländar- eller slutartidsprioriterande program. Det är svårt att komma åt iso-inställningen, men annars har kameran gott om knappar. Det låga priset beror bland annat på att det inte ingår något uppladdningsbart batteri. Objektivet går ända ner till 22 mm, dessutom med väldigt bra resultat. Skärpan faller något ju längre ut i teleområdet man kommer, där det också uppstår kromatisk aberration. Dessutom ligger detaljåtergivningen här åt den beskedliga sidan. Du kommer igenom zoomen på 26x på 1,9 sekunder. Våra brusmätningar såg fina ut, vilket dock till viss del beror på en rätt rejäl brusreducering, som i sin tur kostar en del detaljer.

Omdöme

Pentax är testets billigaste kamera och bra nog om du bara vill åt kamerans zoomomfång och inte ställer några höga krav på bildkvaliteten.

Specifikationer

Märke
Pentax
Milj. Pixlar
15,9
Brännviddsförl./optisk zoom
26x
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
1
Max. ISO
6400