Pentax QS-1

Pentax förnyar den extremt kompakta Q-serien med QS-1. Den senaste modellen är en spegellös systemkamera i retrodesign med en ganska liten bildsensor som klarar sig fint. Dock inte i allt.

#Kameror #Pentax
7.7

I raden av mycket kompakta spegellösa kameror, som hos Pentax heter något med Q, kommer nu QS-1. Den mäter bara 10,5 x 5,8 x 3,4 cm, och vikten är ända nere på 183 gram. Designen är stilfullt retroaktig med tydlig inspiration från 1940-talets mätsökarkameror från Leica. Ergonomiskt ligger kameran inte bra i handen; den är helt enkelt för klen. Den ganska lilla bildsensorn är på 7,4 x 5,6 mm och har bara 12,0 megapixels upplösning. Detaljgraden vid iso 100 och iso 200 överraskade positivt, eftersom kameran lyckas pressa ut ganska fina bilddetaljer ur den lilla bildsensorn och den måttliga upplösningen. Upp till iso 400 klarar sig kameran hyggligt vad gäller bildbruset, men från iso 800 blir kornigheten oerhört våldsam.

Svag skärm

Lcd-skärmen på 3,0 tum är varken vridbar eller tryckkänslig. Skärmen har förhållandevis få pixlar, bara 460 000, och man kan inte lita att bilden blir som man ser den på skärmen, eftersom denna är för mörk. QS-1 har tyvärr ingen sökare, men man kan köpa en som tillbehör. Kameran har inbyggt ND-filter och en fin HDR-funktion. Det är också utmärkt att autofokusen reagerar hyggligt snabbt även när man tar bildserier. Här klarar den fem bilder per sekund.

Färgåtergivningen är ganska fin, med klara och naturliga färger. Kontrasten blir dock litet väl hög. Vill man skapa andra färgnyanser i sina bilder kan man vrida en effektknapp som sitter längst fram på kameran. Då kan man välja mellan att få exempelvis klara färger eller svartvita bilder. Man kan få en färg att dominera, och man kan lägga till ett nostalgiskt utseende i bilderna, precis som på bilder från 1970-talet.

Videoklipp spelar kameran in i Full HD med 30 bilder per sekund, men monoljudet är skorrigt. För 4 290 kr får man kameran och ett objektiv på 5–15 mm F2.8–4.5. Det motsvarar 24–70 mm. Man kan också köpa det med objektivet 15–45 mm (70–210 mm) för 6 150 kr.

Omdöme

Pentax Q-S1 är en extremt kompakt spegellös systemkamera med en stilfull retrodesign. Bildsensorn är dock ganska liten, vilket innebär att det syns ett kraftigt bildbrus från iso 800. Färgerna är dock fina, och detaljgraden är hygglig till och med iso 400. Kameran säljs i olika attraktiva paket, men man måste kunna stå ut med det våldsamma bildbruset.

Specifikationer

Märke
Pentax
Milj. Pixlar
12,0
Brännviddsförl./optisk zoom
4,7x
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
5,0
Max. ISO
12.800