Pentax Q7

Den lilla Q7 ser mest av allt ut som en leksaks­kamera. Bara blixtskon och de 15 knapparna, som är fler än hos någon annan kamera i testet, indikerar att detta är en kamera som man inte bör avfärda på förhand. Och det stämde.

#Kameror #Pentax
8.0

Pentax är marknadens excentriska kamerakonstruktör. Först kom det t.ex. en totalt misslyckad kamera som K-01, och litet senare drog man upp den utmärkta K-5 II ur hatten.
Den lilla Q7 ser mest av allt ut som en leksaks­kamera. Bara blixtskon och de 15 knapparna, som är fler än hos någon annan kamera i testet, indikerar att detta är en kamera som man inte bör avfärda på förhand. Och det stämde.
De två inställningsrattarna sitter strax under höger tumme och pekfinger. Med den främsta väljer man de automatiska funktionerna, och med den bakre ställer man in. Det finns snabbknappar för iso och vitbalans, och menyn är klassiskt utformad men logisk och tydlig.
Vad gäller det yttre är kamerans största svaghet att den är litet för liten för att ligga riktigt bra mellan händerna. Den har dock en inbyggd blixt, och ovanligt nog kan denna användas både när den är hopfälld och när man med en knapptryckning får den att skjutas upp fyra centimeter, något som vi sällan har sett.
Ytterligare en bra detalj är att SD-kortet sitter i sidan, så att man kan ta ut det även när kameran sitter på ett stativ. Däremot sitter usb- och hdmi-kontatkerna obegripligt nog i botten av kameran. En titt på Q-systemet uppenbarar återigen det excentriska. Av de sex Q-objektiven är två ljussvaga, billiga leksaksobjektiv med tillnamnet Toy, och ett tredje är ett fiskögeobjektiv. Det enda Pentax har att sätta i blixtskon är sina sex spegelreflexblixtar, som är lika stora och tunga som kameran eller värre.

Massor av brus

Ska bilderna bara visas på skärmen och skrivas ut smått är kvaliteten okej. Mer än så blir det inte, för Q7 är i praktiken en kompaktkamera med löst objektiv. Färgerna är bra, men man kan inte zooma nära förrän det kniper med detaljerna, och det är mer brus än hos de andra.
Objektivet överraskade positivt genom att vara skarpt ända ut i hörnen och närmast fritt från missteckning och vinjettering. Det går att ta både jpeg- och råbilder men inte samtidigt. På framsidan sitter en ratt där man man kan programmera fyra kombinationer av inställningar. Det sitter bildstabilisering på sensorn. När man filmar är stabiliseringen elektronisk, och det funkar inte så bra. Videokvaliteten är utmärkt. Q7 finns i silver, svart eller gult.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

I början hade vi svårt att ta Q7 på allvar, men vi ändrade oss snabbt. Bildkvaliteten haltar, men detta kan bli en kultkamera à la Lomo.

Specifikationer

Märke
Pentax
Milj. Pixlar
12,0
Brännviddsförl./optisk zoom
4,7x
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
5,0
Max. ISO
12.800