Pentax MX-1

En gång i tiden gav det i fotografkretsar status att ha en kamera som var så blanksliten att metallen under den svarta ytan glänste igenom på kamerans kanter.

#Kameror #Pentax
8.2

MX-1 är en tung sak eftersom den är utförd i samma mässing som på 1960-talet. När den så småningom blir sliten kommer den alltså att likna dåtidens kultkameror. MX från 1976 var en av Pentax mest framgångsrika spegelreflexer, och den nya MX-1-loggan har precis samma typografi. Medan designen är retro, är bildalstringen nutida. MX-1 plockar fina poäng på bildkvaliteten tack vare bra färger, fin skärpa och detaljåtergivning samt acceptabla brusmätningar genom hela iso-omfånget.

Exponeringen är generellt bra, även om man kunde önska litet bättre kontraststyrning. Ska exponeringen kompenseras görs det lätt med en inställningsratt under höger tumme. Därtill har kameran samma utmärkta meny som i de aktuella spegelreflexkamerorna från Pentax. Priset är mycket bra. Med detta sagt är MX-1 både stor och tung, och med sin tegelstensform är den inte lätt att ha i fickan. Det finns ingen sökare och inte heller möjlighet att ansluta någon. Och man kan inte heller ansluta någon extern blixt eller mikrofon. På plussidan kan nämnas att kamerans lcd-skärm går att vinkla från lodrätt upp till 45 grader neråt.

Omdöme

Med MX-1 levererar Pentax en ganska fin bildkvalitet. Kameran fungerar bra men är stor, tung och oergonomisk. Priset är mycket bra.

Specifikationer

Märke
Pentax
Milj. Pixlar
12
Brännviddsförl./optisk zoom
4x
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
4,2
Max. ISO
12800