anm_pentaxK70_01

Pentax K-70

K-70 är den minsta modellen i Pentax-systemet. Du får en avancerad spegelreflexkamera för pengarna, och bland annat har den väldigt hög ljuskänslighet.

#Kameror #Pentax
8.6

Pentax K-70 tävlar i sin prisklass mot starka konkurrenter som Canon EOS 760D och Nikon D5500 – och kameran klarar sig imponerande bra. Sökaren är av den ljusa och kontrastrika prismatypen som visar 100 procent av motivet. Både K-70 och paketobjektivet är vädertätade, vilket vi är mycket glada över. Bildserier tas med upp till sex bilder per sekund, ljuskänsligheten kommer upp i hela ISO 102 400, och därtill ingår några Pentax-specialiteter som effektiv HDR och en knapp som kan göra om jpeg till äkta råformat. Kameran, med en upplösning på 24,0 megapixel, har inbyggt wifi, en skärm som kan vridas och vinklas åt alla håll, en bra inbyggd blixt och möjlighet att spela in video i Full-HD.
Kvaliteten på stillbilderna är bra, med finkorniga bilder upp till ISO 25 600. ISO 51 200 fungerar helt okej, medan ISO 102 400 nätt och jämnt blir godkänd och inte blir mycket bättre ens med brusreduceringen inställd på max. Exponeringen är säker och färgerna är härliga under alla ljusförhållanden. Kameran har hela 12 olika förinställningar för olika typer av färgåtergivningar. K-70 kan både fotografera i Pentax eget råbildsformat pef och i det universella dng-formatet som gör att filerna kan öppnas i nästan alla råkonverterare. Kameran kan kompensera för objektivfel som missteckning och vinjettering. Konstigt nog är den här funktionen avstängd i standardinställningen.
Ingen är perfekt, och Pentax akilleshäl är autofokusen. Det är omständligt att välja manuellt mellan de endast 11 fokuspunkterna, och det har man annars goda skäl till, för kamerans eget val är långt ifrån alltid optimalt.

Till skillnad från den större modellen K-1, måste man i K-70 ge sig in i menyn för att ändra fokusinställningar, och det tar, i likhet med kamerans fokushastighet, lite för lång tid. K-70 är med andra ord inte en actionkamera, men vid lugnare motiv klarar autofokusen absolut att hänga med. Man kan inte använda kontinuerlig autofokus när man spelar in video. Kameran klarar dock att följa de allra flesta vardags- och semestermotiv.
K-70 gjorde ett bra intryck när vi var ute och fotograferade. Kameran ligger fint i händerna, och Pentax layout samt informationens läsbarhet på lcd-skärmen är klarare och tydligare än på någon annan kamera. När du vänder kameran till stående format anpassas informationen till och med efter detta. Det hade konkurrenterna kunnat lära sig ett och annat av. Det finns även mycket information i den utmärkta sökaren. En överraskande detalj är att knapparna på kamerans baksida låses om man vänder in lcd-skärmen mot kameran för att skydda den, t.ex. vid minusgrader. Det gör det väldigt besvärligt att ställa in t.ex. ISO, eftersom man då måste gå in i menyn – och man kan inte stänga av funktionen.
Vi testade K-70 med paketobjektivet på 18-135 mm som, trots sitt stora zoomområde som motsvarar 27-203 mm , balanserar fint på kameran. Objektivet fokuserar ljudlöst, det är vädertätat, och skärpan är bra. Du behöver ett stativ för att få ut det mesta av kameran. Den har nämligen en utmärkt HDR-funktion som tar upp till tre bilder med olika exponeringar och lägger samman dem till en enda bild. Resultatet blir bäst om de tre bilderna tas på exakt samma sätt, det vill säga på stativ. Pixel Shift är en speciell Pentax-teknik som också kräver ett bra stativ. Här tar kameran snabbt fyra bilder och flyttar sensorn en aning mellan varje exponering, vilket gör att alla pixlar registrerar samtliga rgb-grundfärger i stället för bara en enda. Kameran räknar sedan genast fram en optimal bild som i praktiken blir något bättre med bland annat fler detaljer i skuggorna. Haken är att inte minsta kvist får vaja i vinden, för då blir den delen av bilden pixelerad, så man bör ta två, tre bilder när man använder funktionen. På det hela taget är det bra att ta flera bilder av ett bra motiv eller vara mycket uppmärksam på autofokusen, för vi råkade ut för att om vi tog fem bilder av samma motiv hamnade fokus kanske bara på samma punkt i fyra av bilderna. Därför valde vi till sist ofta att fokusera manuellt med hjälp av den ljusa och skarpa sökaren.
Man ska också tänka på att Pentax i dag är en trovärdigare tillverkare av digitala spegelreflexkameror än någonsin tidigare. Om du senare vill uppgradera din K-70, finns det både en mer avancerad APS-C-spegelreflex och en fullformatskamera, och dessutom bygger Pentax kontinuerligt ut sitt objektivprogram.

Omdöme

Med tanke på priset är K-70 en ovanligt välutrustad kamera som tar fina bilder, och Pentax totala DSLR-system har aldrig varit starkare.
Kamerans svaga punkt är autofokusen. Den är för långsam och oprecis, och så måste man gå in i menyn för att ställa in den.

Specifikationer

Märke
Pentax
Milj. Pixlar
24,0
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
5,0
Max. ISO
102.400