Pentax K-50

Denna spegelreflex är världens färggladaste kamera. Den finns nämligen i hela 120 färgkombinationer. Om k-50 också har spännande inslag under sitt kulörta yttre avslöjar vi här.

#Kameror #Pentax
8.5

Det finns många sätt att uppgradera en ka- mera. Pentax har med K-50 valt ett av de ovanli- gare. Den här modellen avlöser förra årets K-30, och de enda uppgraderingarna är att K-50 finns i hela 120 olika färgkombinationer, och kamera- huset har gjorts om så att formerna har blivit
rundare. Bortsett från detta markanta design- lyft måste man plocka fram förstoringsglaset för att hitta skillnader mot föregångaren.
Både K-30 och K-50 har en upplösning på 16,1 megapixel, men med K-50 kan man alltså välja sin egen färgkombination av kamerahus,grepp och paketobjektiv. I Norden får man dock räkna med sex veckors leveranstid, men då får man också en närmast unik kamera.
Precis som K-30 har även K-50 ett vädertåligt kamerahus och objektiv. Huset är också kom- patibelt med alla Pentax K-objektiv, och den in- byggda bildstabiliseringen innebär att objekti- ven väger mindre än många av konkurrenterna.
Ett av de starkaste korten är den klara och tydliga prismasökaren, som återger 100 procent av motivet. Samtidigt är det trevligt att man i sökaren kan se fokuspunkterna lysa upp, vilket man inte alltid annars kan förvänta sig av en DSLR-kamera i denna prisklass.

Skryter med iso på 51 200

Det är fint att kunna konstatera att Pentax har bibehållit sina utmärkta HDR- och intervallpro- gram samt att man har möjlighet att konvertera sina råfiler i kameran. Som alltid har råformatet en egen knapp hos Pentax, och det är också fint att de håller kvar vid det ganska utbredda DNG-formatet. K-50 presterar en fin bildkvalitet, där färgerna är naturliga med ett fint färgdjup. Vi upplevde dock att kontrasten blir en aning för markant, vilket delvis hänger ihop med att kameran underexponerar 1/3 bländarsteg under mycket krävande ljusförhållanden.
Paketobjektivet 18-55mm F.3.5-5.6 AL WR tecknar fint i bildmitten, men skärpan blir sämre ju längre ut i bildhörnen man kommer. Detaljåtergivningen gör oss en aning be- svikna, vilket dock är det pris kameran får be- tala för den förhållande låga upplösningen på 16,1 megapixel. Pentax slår i sin lansering på stora trumman för det faktum att K-50 kan ex- ponera med ett iso-värde på hela 51 200. Detta skryt kunde de dock ha tonat ner, då bildbruset stör från iso 6 400 och bilderna är oanvändbara från 12 800 på grund av ett våldsamt färgbrus.

Full fart framåt

Om man gillar action och höga farter blir man dock inte besviken på K-50. Den kan nämligen ta sex bilder i sekunden med 30 jpegbilder i rad. Om man fotar i råformat sjunker antalet bilder till maximalt åtta bilder i stöten. Kamerans autofokus backar upp fint och fångar de flesta rörliga motiv, vilket kan förklaras med att nio av kamerans elva fokuspunkter är av den noggrannare korstypen.
Videoinspelning klarar kameran att göra i Full HD med 30 bilder per sekund. Ljudet är tyvärr bara i mono och skorrar något, men det är bra att man kan ställa in slutartid och bländare manuellt under tiden man fotograferar. Den inbyggda blixten är ganska kraftig och har en räckvidd på 12 meter, och det är dessutom lätt att ställa in kompensationen om man vill tona ner blixten och använda den som upplättnad.
Pentax K-50 är en bit större än exempelvis Canons EOS 100D och Nikons D3200, vilket dock samtidigt betyder att man ergonomiskt får ett riktigt bra grepp om kameran. Samti- digt kan K-50 både ta fyra AA-batterier och det medföljande litiumjonbatteriet. Det ger en god flexibilitet. Med fyra AA-batterier kan kameran ta 710 bilder, medan vi inte kom över 300 bilder med det medföljande litiumjonbatteriet, vilket vi får säga är litet dåligt.
Är man på jakt efter en ny Pentax-kamera bör man allvarligt överväga om man vill lägga fem och ett halvt tusen kronor på en färgglad och därmed ganska personlig K-50 eller om man vill spara en femhundring och välja föregångaren K-30, som har samma specifikationer men en li- tet mer konservativ design.

Omdöme

k-50 är en hyggligt snabb kamera med utmärkt ergonomi, som finns i 120 olika färgkombinationer. kamerahus och paket- objektiv är vädertåliga, så varken damm, regn eller snö kan stoppa fotoaktivite- terna. Bildkvaliteten är fin upp till iso 6 400, och med sex bilder i sekunden lämpar sig kameran också fint till action.
vill man spara pengar kan man överväga den nästan identiska k-30.

Specifikationer

Märke
Pentax
Milj. Pixlar
16,1
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5x
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
6
Max. ISO
51200