Pentax K-5 II

K-5 II prickar konsekvent in exponeringen väldigt bra vad gäller både ljushet och färg. De flesta bilder kan användas direkt utan bildbehandling, då både ljushet, kontrast och färg­återgivning är utmärkta.

#Kameror #Pentax
8.7

K-5 II är det närmaste du kommer en bra, gammaldags spegelreflexkamera i detta test. Siffror och bokstäver på skärmen och displayen på ovansidan är så stora, tydliga och väl färgkodade att du lätt kan läsa dem även om du har glömt läsglasögonen hemma. Det bidrar till att säkra en mycket hög användarvänlighet. Kameran är inte större än de andra spegelreflexerna men känns så på grund av sitt kantiga yttre. K-5 II ligger dock bra mellan händerna, och knappar och rattar är stora och välplacerade. Kameran har en storebror i form af K-5 IIs, som skiljer sig genom att inte ha något kantutjämningsfilter och kosta 1 500 kronor mer. Kamera och alla originalobjektiv märkta med WR, däribland paketobjektivet på 18–55 mm, är tätade mot vatten och smuts. Vi gav K-5 II och paketobjektivet tio minuter under kallduschen och torkade av den. Efteråt funkade den utan problem. Flera av de andra kamerorna är också tätade. Det gäller dock inte deras objektiv, och då hjälper det ju inte. Jämfört med Canon, Nikon och Sony är Pentax urval av objektiv rätt begränsat, och det ska man ta med i sina överväganden. Å andra sidan har Pentax fler objektiv än Samsung, och dessutom har Sigma och Tamron ett bra sortiment av billiga objektiv som passar till Pentax. K-5 II säljs i paket med en vädertålig optik på 18–135 mm för 10 990 kr, och det är vårt val.

Säker exponering

K-5 II prickar konsekvent in exponeringen väldigt bra vad gäller både ljushet och färg. De flesta bilder kan användas direkt utan bildbehandling, då både ljushet, kontrast och färg­återgivning är utmärkta. Vi ser ingen anledning att betala extra för s-versionen utan kantutjämningsfilter. Bortsett från att det är lika mycket brus vid iso 200 som vid 400 är det välkontrollerat. Vid iso 51 200 är värdet mycket högt, men dels har de andra kamerorna inte denna möjlighet, dels får K-5 II normalt bara upp till iso 12 800. De två översta stegen måste först aktiveras. Varför vinner kameran då inte? Det bara två punkter upp till Nikon, men Pentax är tyngre att jobba med, och autofokusen ligger inte i nivå med de bästa. Därtill kommer att kameran inte är särskilt bra på video. Vi saknar t.ex. ingång för extern mikrofon, och du måste nästan spela in en hårdrockskonsert för att överrösta paketobjektivets fokusmotor.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Vi gillar kameran och uppskattar ergonomin och den säkra exponeringen. Autofokusen ligger inte i topp, men kameran är i gengäld vädertålig.

Specifikationer

Märke
Pentax
Milj. Pixlar
16,1
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5x
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
6,3
Max. ISO
51200