Pentax K-30

Vi gav kameran en rejäl omgång i duschen och kunde efteråt bara torka av den och fotografera vidare. Det är användbart.

#Kameror #Pentax
8.7

När man plockar upp K-30 för första gången finns det absolut inget som signalerar att den är testets billigaste kamera. Man måste ha tag i en semiprofessionell kamera för att få en bara lika bra ergonomi, och kameran är den enda i testet som är tätad mot fukt och damm på hela 81 ställen. Det är objektivet på 18–55 mm också. Vi gav kameran en rejäl omgång i duschen och kunde efteråt bara torka av den och fotografera vidare. Det är användbart. Skärmens grafik är testets tydligaste och mest informativa. Tyvärr är skärmen inte riktigt lika exakt som de bästa, och det kan vara svårt att bedöma om en bild är välexponerad. Menyn funkar bra men är inte så elegant. Handhavandet sker med stora knappar, och K-30 är testets enda kamera som liksom en proffskamera har två inställningsrattar, under höger tumme och pekfinger.

Få anslutningsmöjligheter

Vi mätte upp att kameran kunde ta 314 jpeg-bilder i rad. Det är tio gånger så många som vad konkurrenterna klarar. Däremot är anslutningsmöjligheterna få. Vi saknar i synnerhet mikrofoningång och HDMI-kontakt. K-30 imponerade med att klara våra mätningar av bildbruset bäst. Färgåtergivningen är försiktig men går att justera. En fin detalj är att man när man tagit en jpeg-bild direkt kan trycka på en knapp och spara bilden i råformat. Man kan givetvis fota i både jpeg och råformat. Exponeringen är litet osäker, och man måste använda exponeringskompensationen en del, vilket dock också är lätt. Om man kanske måste ge +0,7 med en av de andra kamerorna kan man behöva ge det dubbla med K-30. Automatiken har en tendens att prioritera korta slutartider, även om det kräver ett högre ISO. Det är ett bra sätt att förbättra skärpan och utnyttja kamerans välåterhållna brus.
Vi har tidigare lovprisat kamerans HDR-funktion, och den är fortfarande bra, men nu har de senaste konkurrenterna tagit igen Pentax försprång. I bildmitten, som är viktigast, tecknar objektivet knivskarpt, men kantskärpan är genomsnittlig, och det förekommer synlig vinjettering och missteckning. Objektivet har ett bra motljusskydd. Detta måste köpas som tillbehör till Canon, Nikon och Sony och finns inte alls till Olympus och Panasonic. Dessa fem fabrikat har dock ett mycket större objektivsortiment

Omdöme

Pentax K-30 är en utmärkt kamera till ett oerhört konkurrenskraftigt pris. Den är dessutom testets enda kamera som tål en rejäl regnskur.

Specifikationer

Märke
Pentax
Milj. Pixlar
16,1
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5x
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
6,3
Max. ISO
25600