Pentax K-3

Pentax K-3 var den första kameran i klassen som var så omsorgsfullt tätad att den tål en vända i duschen,

#Kameror #Pentax
8.6

Detaljåtergivningen som Pentax K-3 levererar är bra, men de bästa konkurrenterna är litet bättre. Färgåtergivningen är tilltalande och ligger absolut åt det varma hållet. Tre punkter drar dock ner betyget för bildkvalitet. I vissa motiv fick vi färgstick, och exponeringen är inte riktigt lika säker som hos de bästa konkurrenterna, så man får jobba med exponeringskompensationen. Bilderna har också en kornighet vid högt iso, men håller du dig under 6 400 klarar du dig bra. K-3 är inte det bästa valet för video, eftersom bildkvaliteten har en detaljåtergivning som ligger en bit under genomsnittet. Det finns dock ingång för både mikrofon och hörlurar. Wi-fi och gps går att få med tillbehör. O-GPS1 är en traditionell gps-antenn, medan man får wi-fi med ett speciellt SD-kort i stil med eye-fi. Kamerahuset tingar 7 490 kronor, och det är ett bra pris, och hos vissa återförsäljare kostar ett paket med objektivet 18–55 mm inte en krona mer. Det är en mycket bra deal, och det är också detta paket vi har testat här. Tyvärr har objektivet en traditionell elmotor för att driva autofokusen, som väsnas och är långsam. Det optimala valet är 18-135mm WR, som utöver det mycket mer användbara zoomomfånget också har en ljudlös autofokus. Vi har testat det förut och kan rekommendera det. En svag punkt för Pentax har varit ett för litet och dyrt objektivsortiment. Nu har det dock kommit fler, som täcker behoven för de allra flesta.

Tål ett dopp i baljan

Pentax K-3 var den första kameran i klassen som var så omsorgsfullt tätad att den tål en vända i duschen, och Pentax är fortfarande den enda tillverkaren som erbjuder lika täta paketobjektiv. De känns igen på beteckningen WR för Weather Resistant. Till segelsport och vandringar i naturen är det en jättefördel. Även på andra punkter har Pentax tänkt praktiskt. Den stora skärmen på 3,2 tum har en extra tydlig layout, och Pentax är marknadens enda aktör som anpassar displayen när du ställer kameran på högkant. I menyn kan du välja extra stor textstorlek. Pentax har en smart knapp som snabbt låter dig växla till råformatsfotografering även om kameran är inställd på jpeg. Pentax var en pionjär inom inbyggd HDR-automatik, och K-3 hanterar kontraster på upp till tio bländarsteg med funktionen aktiverad.

Omdöme

Pentax K-3 är en hygglig och välfungerande, robust kamera. Bildkvaliteten är fin, dock utan att ligga riktigt på samma nivå som klassens bästa.

Specifikationer

Märke
Pentax
Milj. Pixlar
24,1
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5x
LCD-skärm
3,2
Bilder/sekund
8,0
Max. ISO
51200