Pentax K-3

Pentax toppmodell är testets billigaste kamera. Den är användarvänlig och väl tätad och tar fina bilder. Brus vid höga iso-värden är dock ett problem.

#Kameror #Pentax
8.1

K-3 är Pentax toppmodell, och den har sedan lanseringen sjunkit ett par tusen kronor i pris. Därmed har den blivit väldigt konkurrenskraftig. För att ta reda på om den var lika väl tätad som Pentax påstår utsatte vi den för en kraftig regnskur, och det gick bra. Man behöver visserligen ett vädertätat WR-objektiv, men de två paketobjektiven är tätade. Det rör sig om det billiga 18–55 mm med klassisk elmotor och det ljudlösa 18–135 mm. Vi har testat bägge, och det sistnämnda klär kameran klart bäst. Men Pentax har ytterligare ett par starka kort i ärmen. Först och främst presenteras informationen på skärmen tydligare än på någon annan kamera, och om du vänder kameran till stående format vänds också skärmbilden. Även menytexten är tydlig, och det går t.o.m. att öka teckenstorleken.

Inget lågpassfilter

Dessutom har Pentax en smart funktion för jpeg-fotografering. Har du tagit en bra bild som kräver noggrann bildbehandling kan du trycka på en speciell knapp. Då sparas bilden i råformat, oavsett hur kameran i övrigt är inställd. K-3 har inget lågpassfilter för att motverka moaré. Pentax har i stället valt en teknik där bildstabiliseringen gör ett mikrohopp. Funktionen kan slås på och av. Vi kunde dock inte upptäcka någon skillnad på våra testbilder.

Autofokusen är bra och exakt, medan exponeringen måste ha mer hjälp än normalt för att inte felexponera bilden, och här är det inte så lyckat att skärmen kan visa exponeringen av bilden ett halvt bländarsteg fel. Detaljåtergivningen är fin. Detsamma gäller färgåtergivningen, som går att användaranpassa. Kameran har en välfungerande korrigering av objektivfel som vinjettering och färgfel. Pentax har alltid varit bra på HDR-automatik, och K-3 har en av de bästa på marknaden, som klarar att hantera kontraster i motivet på upp till tio bländarsteg. Det går snabbt och effektivt men blir inte lika bra som med riktig bildbehandling. Kornen blir rätt grova vid de högsta värdena, så vi rekommenderar inte att man använder värden över iso 12 800. Bildkvaliteten ligger något under vad man får med fullformat och de bästa APS-C-kamerorna, men då ligger kameran prismässigt långt under konkurrenternas toppmodeller. Kameran är inte det bästa valet för video, då bildkvaliteten är litet grov.

Omdöme

Pentax toppmodell är testets billigaste kamera. Den är användarvänlig och väl tätad och tar fina bilder. Brus vid höga iso-värden är dock ett problem.

Specifikationer

Märke
Pentax
Milj. Pixlar
24,1
Brännviddsförl./optisk zoom
1,5x
LCD-skärm
3,2
Bilder/sekund
8,3
Max. ISO
51200