Panasonic Lumix DMC-TZ80

Panasonic tillverkar resekameror i flera prisklasser. Lumix DMC-TZ80 är en av de billigare, och den lilla kameran har till och med 30x optisk zoom och video i 4K.

#Kameror #Panasonic
7.8

Panasonic Lumix DMC-TZ80 är till utseendet väldigt lik den 4 000 kronor dyrare modellen TZ100. Men man ska inte låta sig luras av de båda kamerornas yttre, för under motorhuven är skillnaden desto större. Där TZ100 har en stor bildsensor på 13,2 x 8,8 mm, har TZ80 en bildsensor som bara mäter 6,17 x 4,55 mm. Och även om kameran har en upplösning på 18,1 megapixel är detaljåtergivningen väldigt luddig redan vid ISO 80 och ISO 100. Man hade kunnat förvänta sig en del brus också, men Panasonic har valt att dra på brusreduceringen i en så hög grad att bilderna knappt får några korn ens vid maximala ISO 6 400. Detta är ett något problematiskt val, i och med att det inte direkt förbättrardetaljgraden. Färgerna är däremot snygga och naturliga med bra mättnad och djup. Kontrasten är lite för markant, så högdagrarna fräter ur en aning i mycket kontrastrika motiv.
Kamerans tryckkänsliga skärm är utmärkt och återger de aktuella ljusförhållandena fullständigt trovärdigt. Det är också fint att man snabbt kan välja fokuspunkt genom att trycka en gång på skärmen. Tyvärr är skärmen inte vridbar. I gengäld har kameran en liten inbyggd elektronisk sökare med ögonsensor som reagerar snabbt och är till stor hjälp när solen skiner. Kameran har 30x optisk zoom som motsvarar 24–720 mm, vilket är imponerande när man står och håller i den tunna kameran. Däremot tar objektivet god tid på sig för att zooma, så det tar 3,1 sekunder att gå från maximal vidvinkel till fullt tele. Kameran kan spela in video i 4K med 30 bilder i sekunden, och i dagsljus blir filmerna riktigt tjusiga. Det går även att plocka ut en valfri stillbild från det inspelade videoklippet.

Möjligheten att plocka ut en specifik bild ur 4K-inspelningarna är till stor hjälp när man t.ex. fotograferar sport. Funktionen Post Fokus är också användbar. Här fotograferar kameran samma motiv med ett flertal olika fokuseringar, så att man i efterhand kan välja vilken fokusering som man gillar bäst.
TZ80 kan ta bilder i både råformat och jpeg, och kameran har en utmärkt fokusring runt objektivet, som bland annat används för att ställa in bländaren eller slutartiden när man har valt något av de halvautomatiska programmen. Men trots de manuella inställningsmöjligheterna är detta inte en resekamera för fotoentusiasten som vill ha en så hög bildkvalitet som möjligt.

Slutsats:
Panasonic Lumix DMC-TZ80 har 30x optisk zoom och bjuder på ett flertal kreativa funktioner tack vare möjligheten att spela in video i 4K. Bildkvaliteten är tyvärr inte särskilt bra, med en svag detaljgrad och dålig skärpa i bildhörnen.

Omdöme

30x optisk zoom, videoinspelning i 4K med 30 bilder per sekund och fokusval på skärmen är funktioner som vi verkligen gillar.
Bildkvaliteten fallerar med luddiga detaljer även vid låga ISO-värden. Brusreduceringen går dessutom för hårt fram.

Specifikationer

Märke
Panasonic
Milj. Pixlar
18,1
Brännviddsförl./optisk zoom
30
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
10
Max. ISO
6400