panasonic Lumix DMC-TZ60

TZ60 är det nya flaggskeppet i Panasonics kompakta TZ-serie och bjuder på hela 30X OPTISK ZOOM. Den ger konkurrenterna strid på kniven med sin blixtsnabba autofokus kombinerad med råformat.

#Kameror #Panasonic
8.5

Den slanka Lumix TZ60 är bara 3,4 cm tjock, och ändå har Panasonic lyckats få den att rymma 30x optisk zoom. Zoomen täcker det användbara brännviddsomfånget 24–720 mm, vilket gör TZ60 till en perfekt resekamera. Bildsensorn mäter bara 6,17 x 4,55 mm, och det innebär att kameran pressar in mycket bildinformation på lite plats. Priset betalas i form av en sämre detaljgrad, som inte imponerar på oss, medan bildbruset i stort sett är frånvarande upp till iso 3 200. Frånvaron av brus är dock en konsekvens av brusreduceringen. Den går inte att aktivera och är programmerad att ta i väldigt hårt, vilket visserligen avlägsnar korn och brus men samtidigt försämrar skärpan och ger en luddigare detaljering.

TZ60 är den första kameran i TZ-serien som kan ta bilder i råformat, vilket vi rekommenderar att man utnyttjar om man fotar i svagt ljus. Då slipper man nämligen den hårda brusreduceringen. Fotar man i dagsljus vid iso 100 och iso 200 får man fina, varma färger och en fin kontrast i jpeg-bilder.

Blixtsnabb autofokus

När en kamera har 30x optisk zoom under motorhuven är det viktigt att autofokusen reagerar snabbt och exakt, då man annars går miste om många motiv. Autofokusen hos TZ60 ligger i den snabba änden, och det vara bara ett fåtal av våra motiv som blev oskarpa. Kameran har en lcd-skärm på 3,0 tum med en upplösning på 920 000 punkter. Skärmen är ganska skarp under alla ljusförhållanden, men den är varken vridbar eller tryckkänslig. Det är i gengäld fint att kameran har en liten elektronisk sökare som är bra när man fotar i starkt solsken. Man bör dock inte använda sökaren till actionbilder, då sökarbilden inte uppdateras snabbt nog.

TZ60 har inbyggd gps och wi-fi-anslutning, och speciellt gps-enheten är bra. Redan när man visar bilderna i kameran kan man nämligen se exakt var de är tagna. Om man fokuserar manuellt får man hjälp av ett förstorat fokus­område på skärmen, så att man enkelt kan se var skärpan är som bäst.

Omdöme

Den kompakta TZ60 är lämplig som resekamera, då den har 30x optisk zoom, en snabb autofokus samt gps och wi-fi. Det är ett plus att kameran kan exponera i råformat, och den lilla elektroniska sökaren är fin. Skärmen är skarp men varken vridbar eller tryckkänslig. Brusreduceringen jobbar hårt, och det är osmidigt att man inte kan stänga av den.

Specifikationer

Märke
Panasonic
Milj. Pixlar
18,0
Brännviddsförl./optisk zoom
30x
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
10,0
Max. ISO
6400