anm_panaLX15_01

Panasonic LUMIX DMC-LX15

Med ett bländartal på F1.4 är Panasonic Lumix LX-15 ett ljusstarkt alternativ i situationer där spegelreflexkameran är för stor och tung.

av Prylguiden #Kameror #Panasonic
8.4

Panasonic LUMIX DMC-LX15 är en
kompakt och fickvänlig kamera för entusiaster och yrkesfolk. Den är utrustad med en stor 1”-sensor och ett mycket skarpt Leica-objektiv på 24–
72 mm som når ända upp till F1.4 vid den kortaste brännvidden och F2.8 vid den längsta. Bildkvaliteten förbättras ytterligare av den höga upplösningen och en finkornig bildalstring upp till ISO 800. LX15 filmar med en upplösning på 4K. Den stora, tryckkänsliga skärmen är på tre tum, och den kan fällas uppåt och framåt när man tar selfies, men den kan inte fällas nedåt.
Skärmen förskönar bilderna lite: en bild som ser bra ut på skärmen kan vara nästan ett bländarsteg felexponerad. Inbyggd blixt finns, liksom all automatik och en läcker bländarring på objektivet. Dessutom finns det hela åtta programmerbara funktionsknappar, varav fem i form av tryckkänsliga fält på skärmen. LX är Panasonics lyxbetonade serie. Den första modellen kom 2005, och 2008 lanserades LX3, som vi var mycket förtjusta i. Sedan kom LX100 år 2014 med en Micro Four Thirds-sensor på 13,0 x 17,3 mm. Nu har Panasonic valt en bakbelyst cmos-sensor med måtten 8,8 x 13,2 mm. Det kan låta som ett steg tillbaka, men när vi jämför LX15 med våra bilder tagna med LX100, så är skillnaden i bildkvalitet förbluffande liten – och det gäller inte minst detaljåtergivningen.
Kameran är hal att hålla i, så det är svårt att få något ordentligt grepp. Av denna anledning tenderar man att hålla extra hårt i kameran, vilket gör att man lätt kan råka trycka in Fn1-knappen och därmed ändra kamerans inställning utan att man märker det. Men en större svaghet är ändå att kameran saknar sökare.

En ny, bra funktion är 4K-foto. Om du tycker att det är svårt att fånga det perfekta ögonblicket när du fotograferar på en konsert, ett sportevenemang eller i någon annan situation, kan du i stället filma i 4K med 30 bilder per sekund, och sedan kan du i kameran lyfta ut den bästa bildrutan ur filmen och spara den som jpeg. Filen får då 8,8 megapixel, vilket betyder att den kan skrivas ut i A4-format. En annan 4K-fotofunktion är Post Focus. Det innebär att kameran tar en rad bilder med minimalt förskjuten skärpa, så att du efteråt kan bläddra igenom dem och på samma sätt lyfta ut en jpeg-bild där fokus ligger rätt. Det fungerar, men funktionen kräver stativ. Vid fotografering och filmning i 4K ändras zoomomfånget till 36–108 mm.
Med Lumix DMC-LX15 konkurrerar Panasonic med Sonys RX100-serie i fråga om allt från design och specifikationer till mått och vikt. Men det enda som LX15 sticker ut med är 4K-foto, och det räcker inte för att vinna kampen. Speciellt inte när RX100 III kan köpas för ett något lägre pris och dessutom tar lika bra bilder. Och som en extra trumf på hand är RX100 III försedd med inbyggd elektronisk sökare, vilket är mycket användbart.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Fin skärpa över hela det användbara zoomområdet på 24–72 mm och mycket fin ljusstyrka. Praktisk bländarring på objektivet och inbyggd blixt.
Det är svårt att få bra grepp om den lilla, hala kameran, och det är för lätt att trycka fel. Men den största svagheten är att det inte finns någon sökare.

Specifikationer

Märke
Panasonic
Milj. Pixlar
20
Brännviddsförl./optisk zoom
3
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
10
Max. ISO
25600