Panasonic LUMIX DMC-LF1

Med Lumix DMC-LF1 lanserar Panasonic en ny, enastående kameraserie. LF1 är en ultrakompakt kamera med wi-fi, elektronisk sökare och 7,1x optisk zoom, och så kan den styras från telefonen.

#Kameror #Panasonic
8.7

Med sin nya kompakta läckerbit LF1 sätter Panasonic maximal press på konkurrenterna i kategorin ultrakompakta kameror, och vi vågar nog spå denna kameraserie en ljus framtid.
Nyheten har ärvt cmos-sensorn från LX7 och fått Panasonics utmärkta wi-fi-funktion NFC. Här kan man ansluta en smarttelefon till kameran genom att bara låta de två nudda vid varandra. När kameran och telefonen har kontakt kan man överföra bilder trådlöst till telefonen, och man kan också fjärrstyra kameran om man har laddat ner Panasonics Image-app. Man kan till och med använda gps-funktionen i sin smarttelefon för att lägga till gps-koordinater i bildernas exif-data. Den optiska zoomen på 7,1x motsvarar 28–200 mm, och så finns det en elektronisk sökare. Den är extremt liten och har en beskedlig upplösning på bara 200 000 pixel. I gengäld återger den motivet till 100 procent, och vi tycker faktiskt att den är ett utmärkt alternativ i starkt solljus, då kamerans lcd-skärm på 3,0 tum inte återger detaljerna tydligt.

Fin skärpa

Panasonics lilla nyhet har en variabel bländare, där man vid 28 mm vidvinkel kan använda bländare F2.0, medan man vid fullt tele får nöja sig med bländare F5.9. Skärpan är dock riktigt fin vid alla bländarsteg och brännvidder, medan detaljgraden är fin upp till iso 800, då brusreduceringen sätter in. Det innebär att bilderna blir oskarpa, men det är först från iso 6 400 som bilderna blir helt oanvändbara.
LF1 är en extremt kompakt kamera, vilket går ut över ergonomin, och här saknar vi speciellt ett fingergrepp på kamerans front. I gengäld är kamerans kontrollring, som sitter runt objektivet, helt suverän. Den ger tillgång till bland annat iso, bländare och slutartid.
Kameran klarar tio bilder per sekund, och den kan exponera i råformat samt filma i Full HDmed 50 bilder i sekunden. Kvaliteten är riktigt bra, och stereoljudet imponerar.

Omdöme

Är man på jakt efter en kompakt kamera som bjuder på manuella och kreativa funktioner, och vill man ha en inbyggd elektronisk sökare, är LF1 absolut värd att titta närmare på. Den bjuder på 7,1x optisk zoom, ett utmärkt gränssnitt och en bildkvalitet som är riktigt fin upp till iso 800. Att LF1 också kan skötas från en telefon är bara ett extra plus.

Specifikationer

Märke
Panasonic
Milj. Pixlar
12
Brännviddsförl./optisk zoom
7,1x
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
10
Max. ISO
12800