Panasonic Lumix DMC-GX80

Panasonic har för första gången tillverkat en systemkamera utan lågpassfilter, och det ger en bonus i form av suveräna bilddetaljer.

#Kameror #Panasonic
9.0

Vi har sett det med flera andra kameror på marknaden, och nu har turen kommit till Panasonics spegellösa systemkameror där GX80 är den första som lanseras utan ett lågpassfilter. Det sitter vanligen framför bildsensorn och stör ljusinsläppet en aning för att förhindra fula mönster i bl.a. skjorttyg. Risken för detta är dock liten, och när man tar bort filtret kan bilderna bli en aning skarpare. Bonusen ser man så snart man kollar bilddetaljerna noga, för detaljeringen som man får från sensorns 15,8 megapixel är enastående. Om man kommer över ISO 800, börjar brusreduceringen spela in, men man får fortfarande utmärkta resultat. Från ISO 12 800 får man en hel del brus. GX80 har extremt säker exponering med fina detaljer i både högdagrar och skuggor, och färgåtergivningen är fin med mättade och naturliga färger.
Kameran har en tryckkänslig skärm som kan vippas 80 grader uppåt och 45 grader neråt. Vi hade gärna velat att den även gick att rotera. Den elektroniska sökaren är lysande; den är skarp och uppdateras snabbt. En bra detalj är att man kan välja fokuspunkt genom att trycka på skärmen medan man har sökaren till ögat.
Kameran kan spela in video i 4K med 30 bilder i sekunden. Det innebär också att man kan använda programmet 4K Photo Mode, där kameran tar 30 bilder i sekunden när man håller ner utlösarknappen, varpå man kan välja en valfri stillbild. Vid detta förfarande får man en upplösning på 8,3 megapixel, vilket är tillräckligt för att förstora bilden till A3.

4K-funktionen kan även användas med programmet Post Fokus som kan ta samma motiv i 30 olika varianter, varpå man kan välja vilken fokusering som man vill ha. Det fungerar bra, och i dagsljus kan man fotografera på fri hand.
Panasonic har nu över 20 objektiv i portföljen, och dessutom kan man använda objektiv från Olympus och tredjepartstillverkare. Kameran säljs bland annat med objektivet Lumix G VARIO 12-32mm F3.5-5.6 ASPH. MEGA O.I.S. som kan fällas samman, så att kameran med objektivet kan ligga i en halvstor jackficka. Med brännviddsförlängning på 2x motsvarar objektivet 24-64 mm.
GX80 har inbyggt wifi samt en fin liten blixt som lämpar sig särskilt väl som upplättningsblixt. Ergonomiskt ligger kameran riktigt bra i handen, och tack vare att den inbyggda bildstabiliseringen arbetar i fem led blir väldigt få bilder skakiga, även i svag belysning. Vi är även imponerade av autofokusen. Den reagerar blixtsnabbt, och man kan samtidigt välja manuellt mellan 49 individuella fokuspunkter.
GX80 är betydligt mindre än Panasonics toppmodell GX8 och fungerar därmed som ett fint komplement till fotoentusiastens tyngre och större spegelreflexkamera. GX80 tillverkas av hållbar aluminium, och både knappar och inställningsrattar är robusta.

Omdöme

Kvaliteten är enastående – särskilt på de lägre ISO-värdena. Man får god nytta av 4K – även till stillbilder, och det är härligt med en sökare.
Skärmen på 3,0 tum kan vinklas uppåt och neråt, men den kan tyvärr inte vridas. Det begränsar de möjliga fotovinklarna.

Specifikationer

Märke
Panasonic
Milj. Pixlar
15,8
Brännviddsförl./optisk zoom
xx
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
8,0
Max. ISO
25800