Panasonic Lumix DMC-GX7

Med vissa kameror får man bara lust att genast ge sig ut och fotografera, och så är det med Panasonic GX7.

#Kameror #Panasonic
8.9

Med vissa kameror får man bara lust att genast ge sig ut och fotografera, och så är det med Panasonic GX7. Den är kompakt och diskret och ligger bra mellan händerna, inte minst tack vare sin gummerade yta och sitt fina handgrepp. Kameran är härligt snabb att jobba med och har en utmärkt elektronisk sökare. Knappar och inställningsrattar sitter exakt där man behöver dem, och de är varken för lösa eller strama. Tack vare hela fyra programmerbara funktionsknappar är det möjligt att ställa in kameran på det sätt man gillar att jobba.
Panasonic har valt att hålla sig till 15,9 miljoner pixlar, vilket är klokt eftersom Micro Four Thirds-
sensorn vid denna upplösning har relativt små pixlar. Det gör att bildbruset är fint under kontroll, medan nackdelen är att detaljåtergivningen då inte når upp till samma nivå som hos t.ex. kameror som Nikon D7100 med 24 megapixel. Exponeringen är överlag hygglig, men man måste ibland jobba med exponeringskompensationen. När det väl är gjort hanterar kameran dock motljus på ett utmärkt sätt och med ett enormt dynamiskt omfång. Videorna blir fina, även om avchd-komprimeringen i vissa fall kan ge streck i bilden när man panorerar. Den elektroniska sökaren går att vinklar uppåt steglöst, medan skärmen kan vinklas både uppåt och neråt.

Utmärkt till diskreta bilder

Skärmen är tryckkänslig, och denna funktion är idealiskt integrerad med kamerans övriga inställningar. Man kan fokusera och ta bilden genom att peka på det som ska vara skarpt, och också själva menysystemet kan man styra enbart genom att trycka på skärmen. Det finns dessutom wi-fi med omfattande möjligheter till trådlös styrning av kameran via en smarttelefon. Allt sammantaget är kameran nog testets bästa för diskret reportagefotografering, medan den till natur-, sport- och actionfoto kommer till korta jämfört med de bästa spegelreflexerna. Detta beror på en litet väl låg upplösning och en autofokus som definitivt inte är dålig men som vid kontinuerlig fokusering tar lång tid på sig att ställa in skärpan på rörliga motiv. Panasonic har ett av marknadens största system, med 16 objektiv att välja mellan, och GX7 har fått bildstabilisering på sensorn, så att man också kan slippa skakningar om man använder objektiv från Olympus.

Omdöme

Är en spegelreflex för stor kan du överväga GX7. Med små mått, fin bildkvalitet och vinklingsbar sökare är den ett bra val för t.ex. reportagefoto.

Specifikationer

Märke
Panasonic
Milj. Pixlar
15,9
Brännviddsförl./optisk zoom
2,0x
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
9,0
Max. ISO
25.600