Panasonic Lumix DMC-GX7

Panasonics sprillans nya toppmodell är den hittills bästa Four Thirds-kameran och ett givet val för entusiasten som vill ha en lätt och diskret kvalitetskamera med ett stort urval av objektiv.

#Kameror #Panasonic
8.9

De fem punkter som karakteriserar en bra kamera för proffs och entusiaster är att bildkvaliteten är som den ska, att den jobbar snabbt och är exakt, att det går snabbt att ändra de vanligaste inställningarna samt att kameran är robust. Slutligen är det avgörande om den kan byggas ut med alla tillbehör man behöver. DMC-GX7 kan bocka av alla punkterna.
Vad gäller den första punkten är bildkvaliteten den hittills bästa vi har sett hos en Micro Four Thirds-kamera. Skärpeintrycket är enastående bra, bland annat tack vare bra objektiv. Kamerans färgåtergivning är fin och kan trimmas in i minsta detalj. Liksom på andra kameror kan man justera färgmättnaden, men här är det också lätt att finjustera samtliga vitbalans­inställningar, så att de matchar ens smak. Man kan dessutom fota i både jpeg och råformat var för sig eller samtidigt. Vinjettering och miss­teckning korrigeras automatiskt på alla Micro Four Thirds-kameror och är därmed inget problem. Det som dock verkligen imponerade på oss var kamerans förmåga att hantera motljus och stora kontraster. Här ligger kameran i absolut toppklass, även om man jämför med professionella spegelreflexkameror.
Detsamma gör sig gällande med färgbrus, där Lumix DMC-GX7 i våra mätningar spelade jämnt med självaste Nikon D800. Bara när det gäller detaljåtergivningen lyckas Panasonic med sin lägre upplösning och mindre sensor inte matcha Sony Alpha NEX-7, som har en APS-C-sensor och 24,0 megapixel. Sonys toppmodell är fortfarande oöverträffad, och då den har varit på marknaden i två och ett halvt år har butikspriset nu lagt sig 4 000 kronor under GX7.

Snabb inställning

Kameran jobbar snabbt och exakt. Autofokusen träffar mitt i prick, och det är en bidragande orsak till att utlösaren nästan inte har någon fördröjning att tala om. Lcd-skärmen är skarp och tydlig, vilket även gäller den elektroniska sökaren, som är den enda på marknaden som går att vinkla upp 90 grader. Det är användbart. Kameran har en tillbehörssko och dessutom en inbyggd popup-blixt som kan användas som upplättningsljus om det kniper.
Kameran är dessutom lätt att ställa in. Alla viktiga funktioner har en egen knapp, och det finns hela fyra programmerbara funktions­knappar. All automatik funkar fint. Man skulle dock kunna önska sig att panoramaprogrammet också fungerade i stående format samt när man riktar kameran litet uppåt eller neråt.
Det finns tre användarinställningar som man kan använda för att t.ex. förbereda sig på olika ljusförhållanden. Dessutom har kameran en utmärkt tryckkänslig skärm och inbyggt wi-fi. Det innebär att man snabbt kan överföra bilder trådlöst till sin smarttelefon och att man också kan fjärrstyra kameran från sin telefon eller pekdator. Man behöver bara installera en gratisapp som finns till både iOS och Android.
När det gäller robusthet och tillbehör efterlämnar GX7 ett intryck av att hålla för det mesta. Kameran levereras dessutom med ett motljusskydd. Panasonic anger att batteriet räcker till 320 bilder, vilket också stämmer väldigt väl i praktiken.

Allsidigt kamerasystem

Lumix-systemet har 15 utmärkta objektiv, som går från fiskögevidvinkel till motsvarande 600 mm. Dessutom erbjuder Panasonic, som den enda tillverkaren, ett specialobjektiv för 3D-foto. Totalt sett är Panasonics kamerasystem ett av marknadens bredaste, och GX7 funkar dessutom med objektiv från Olympus. Panasonic har bildstabilisering i objektivet, medan det hos Olympus finns i kameran. Föregångaren heter GX1, så varför heter efterföljaren nu GX7? Förklaringen är att GX-serien har kört parlopp med Panasonics GF-serie, och här har man haft GF1 till GF6. Därför valde Panasonic att hoppa fram till GX7. Därtill kommer, förklarar Panasonic, att GX7 är en mycket bättre kamera än GX1. Och det har de helt rätt i.

Omdöme

Panasonic Lumix DMC-GX7 är ett nöje att jobba med och en mästare i motljus. Bildkvaliteten är den bästa vi har sett hos en Four Thirds-kamera, och kameran backas upp av en rad utmärkta objektiv. Kameran är just nu en av marknadens mest spännande entusiastmodeller och är en klar
utmanare till alla andra kompakta system­kameror – inte minst tack vare sin utmärkta elektroniska sökare.

Specifikationer

Märke
Panasonic
Milj. Pixlar
15,8
Brännviddsförl./optisk zoom
2,0x
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
5,0
Max. ISO
25.600