Panasonic LUMIX DMC-GX1

Panasonic har systemkameror både med och utan sökare. Bland dem utan sökare hittar vi GX1 med högsta kvalitet och många inställningsmöjligheter.

#Kameror #Panasonic
8.3

Panasonic har systemkameror både med och utan sökare. Bland dem utan sökare hittar vi GX1 med högsta kvalitet och många inställningsmöjligheter. Vi hittade GX1 för 2 990 kronor, men det var med det billiga 14–42 mm-objektivet. Panasonic valde att delta i testet med objektivet på 14–42 mm med motorzoom. Det innebär för det första att kombinationen av kamera och objektiv är påtagligt mindre och för det andra att man under videoinspelning kan zooma helt jämnt, vilket är svårt med en manuell zoom på en kamera i den här klassen. Detta är kort sagt Panasonics mest avancerade kombination när det gäller systemkameror utan sökare. Den är samtidigt testets absolut minsta kamera och den enda som får plats i en stor ficka.

Klassiska detaljer

GX1 är dock också lätt att använda för en nybörjare. Väljer man programmet P och trycker på iA-knappen ovanpå kameran så att den lyser blått, hamnar kameran i ett nybörjarläge där den själv analyserar motiven och ställer in allt helt automatiskt. Förutom att vara en kompetent kamera i sig är den därför värd att överväga som en kombinerad familjekamera och komplement till en tung spegelreflexutrustning. Uppbyggnaden är klassisk, med programratt längst upp. Resten av inställningarna sker via knapper, menyn eller den tryckkänsliga skärmen. De tryckkänsliga funktionerna är inte lika väl integrerade som hos Canon, och om man utlöser kameran genom att trycka på skärmen är kamerans reaktionstid långsam. Skärmen återger färg och exponering korrekt, men den är inte vridbar. Exponeringen är genomsnittlig. Man måste hålla koll på skärmen och använda exponeringskompensationen, men det är inga problem. Färgåtergivningen är fin, men generellt föredrar vi att öka färgmättnaden och inte minst kontrasten något för att få direkt användbara jpeg-bilder. I standardläget hanterar GX1 dock motiv med hög kontrast bättre än någon annan kamera i testet. Videoinspelning är ett nöje med GX1. Den har en mycket fin färg- och detaljåtergivning, och tack vare en utmärkt inbyggd mikrofon och den ljudlösa, glidande zoomen får man utmärkta bilder. Med en kamera som denna får man upp ögonen för möjligheterna med video. GX1 finns i färgerna silver eller svart.

Omdöme

GX1 är den enda som får plats i en ficka. Den är ett nöje att använda, i synnerhet med det superkompakta motorzoomobjektivet.

Specifikationer

Märke
Panasonic
Milj. Pixlar
15,8
Brännviddsförl./optisk zoom
2x
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
4,2
Max. ISO
12800