Panasonic Lumix DMC-GM5

Lumix DMC-GM5 är en ultrakompakt systemkamera med en utmärkt elektronisk sökare och inbyggt wi-fi – och så klarar den en av marknadens grymmaste slutartider.

#Kameror #Panasonic
7.4

Den senaste medlemmen i Panasonics kompakta GM-serie med Four Thirds-sensor heter GM5. En kamera som utmanar seriens minsting, GM1. De två kamerorna delar de flesta specifikationerna, bl.a. upplösning och skärm. GM5 mäter 9,9 x 6,0 x 3,6 cm, och seriösa fotoentusiaster på jakt efter en fickkamera som komplement till den stora spegelreflexen bör läsa vidare. Den största nyheten är den elektroniska sökaren, med en upplösning på 1 166 000 punkter. En ögonsensor aktiverar sökaren när man sätter den till ögat. Förstoringsgraden är 0,92x, och motivet återges till 100 procent. Sökaren är utmärkt och ett nöje att använda, även om den inte matchar dem som sitter i några av Fujifilms X-kameror. Jämfört med GM1 har GM5 fått en snabbare autofokus, och här kan vi konstatera att den kontrastbaserade autofokusen fångar rörliga motiv på ett bra sätt. Vi fick väldigt få suddiga bilder, och om man tar actionbilder kan man ta fem bilder i sekunden med fast fokusering, medan man med följefokus får nöja sig med fyra bilder i sekunden.

Man kan fota med slutartider på minimala 1/16 000 sekund, vilket är snabbare än vad många spegelreflexer klarar. Bildkvaliteten är fin, med rena och varma färger och en bra kontrast. Även skärpan är bra, och paketobjektivet Lumix G Vario 12-32mm F3.5-5.6 tecknar skarpt från bildhörn till bildhörn vid alla bländare. Vi saknar dock något fler detaljer. Bildbruset blir synligt först från iso 3 200, medan kornen blir störande först från iso 6 400.

Tar extern blixt

GM5 har inbyggt wi-fi, och med en kostnadsfri app kan man fjärrstyra kameran från sin smarttelefon, vilket fungerar fint. Kameran har ingen inbyggd blixt, men i paketet medföljer en extern blixt med ett ledtal på 7. Denna har dock svårt att lysa ut motivet ordentligt. I gengäld kan man dock investera i en starkare extern blixt och sätta den i blixtskon.

Omdöme

Lumix DMC-GM5 är en av de minsta systemkamerorna, med inbyggt wi-fi och en utmärkt elektronisk sökare. Kamerahuset är gjort av metall, och autofokusen är både snabb och exakt. Bildkvaliteten bjuder på varma färger, en välbalanserad kontrast och en fin skärpa, medan bildbruset stör först från iso 6 400. Största minuset är priset, som är i överkant.

Specifikationer

Märke
Panasonic
Milj. Pixlar
16,0
Brännviddsförl./optisk zoom
2x
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
5,0
Max. ISO
25.600