Panasonic Lumix DMC-GH4

GH4 är testets enda kamera som kan spela in 4K-video, som har dubbelt så hög upplösning som Full HD.

#Kameror #Panasonic
8.4

På fotosidan påminner GH4 en del om den betydligt billigare GH3, som fortfarande finns i handeln. Ergonomin är riktigt bra, och den sidohängda skärmen kan vinklas och vridas åt alla håll, även rakt framåt för självporträtt. GH4 har dessutom Panasonics utmärkta tryckkänsliga skärm, som samspelar fint med kamerans menysystem. Har du haft Panasonic förut känner du dig snart hemma, och om du kommer från ett annat kamerasystem känns GH4 snart logisk.
Autofokusen är verkligen bra. Med en brännvidd motsvarande 280 mm fick vi vid 12 bilder per sekund samtliga bilder skarpa av en bil som körde mot kameran i 80 km/h. Det är riktigt bra. Vid lågt iso är bildkvaliteten förnämlig under goda ljusförhållanden. I sämre ljus blir bildkvaliteten okej men når inte upp till riktigt samma höga nivå som de bästa konkurrenterna. Först och främst på grund av brusreduceringen, som jobbar försiktigt och inte lyckas bekämpa kornen helt effektivt. I gengäld bevaras detaljerna, så man kan använda upp till iso 12 800. Det beror dels på den relativt lilla Micro Four Thirds-sensorn, som dock även har sina fördelar. Till exempel är objektiven mer kompakta, och paketobjektivet har hela 10x zoom, vilket motsvarar det användbara omfånget 28–280 mm. På plussidan räknas också att Lumix-systemet är väl utbyggt med utmärkta objektiv, varav flera Leica-objektiv samt tre lösa blixtar och diverse andra tillbehör. GH4 finns som enbart hus eller i paket med 14–140 mm för 18 690 kronor eller 12–35 mm och F2.8 för 23 990 kronor.

4K ger bättre bilder

GH4 är testets enda kamera som kan spela in 4K-video, som har dubbelt så hög upplösning som Full HD. Bildkvaliteten är inte mindre än fantastisk. GH4 har ingång för både extern mikrofon och hörlurar, och som tillbehör finns en ljudmixer att sätta under kameran, med bland annat två professionella XLR-ingångar för mikrofoner. Om du minns språnget från den gamla VGA-upplösningen till Full HD är språnget vidare till 4K lika stort. Varje bild i filmen är på 8,8 megapixel, vilket är fint för utskrifter, och det ger goda möjligheter att fånga actionbilder där du nu plötsligt har ända upp till 30 bilder per sekund. Det är så många bilder du kan filma med när du spelar in video i 4K-kvalitet.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Möjligheten att kunna spela in 4K-video gör GH4 speciell, men priset är litet väl saftigt. Ska du främst ta stillbilder får du ut mer av lillebrodern GH3.

Specifikationer

Märke
Panasonic
Milj. Pixlar
15,9
Brännviddsförl./optisk zoom
2,0x
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
12,0
Max. ISO
25.600