Panasonic Lumix DMC-GH4

GH4 har säkrat sin plats i historieböckerna som den första kameran som kan spela in 4K-video. GH4 är bra att jobba med och bildkvaliteten fin.

#Kameror #Panasonic
8.8

Formatet 4K ger teve och video i en aldrig skådad kvalitet. På den punkten är GH4 en milstolpe, för den är än så länge den enda stillbildskameran som kan spela in 4K-video direkt på ett SD-kort. Med en speciell adapter blir den till och med en professionell videokamera med två riktiga mikrofoningångar och ljudutgång av hög kvalitet till en extern inspelare. Vi har testat videodelen på en 50-tums 4K-teve, och resultatet är enastående. Därtill kommer att om du spelar in i 4K och redigerar ner till Full HD blir resultatet bättre än om du redigerar en Full HD-inspelning. Ännu en fördel med 4K är att det är perfekt för visning av bilder i överlägsen kvalitet, om man alltså har en 4K-skärm. Finns det detaljer du inte ser från soffan kan du bara gå närmare för att se dem.

På stillbildssidan är vi först och främst förtjusta i ergonomin och hur knapparna, inställningsrattarna, menyn och den tryckkänsliga skärmen samspelar. Kameran är ett nöje att jobba med och intuitiv att förstå. På plussidan räknas också att Lumix-systemet är väl utbyggt med utmärkta objektiv, däribland flera Leica-objektiv, samt tre externa blixtar och andra tillbehör.
GH4 är Panasonics toppmodel och vänder sig därmed till entusiaster, och även om kameran är lättjobbad rymmer den möjligheter att trimma bildalstringen dit man vill. Kameran har en bra inbyggd blixt, en god ergonomi och hela fyra programmerbara funktionsknappar. Autofokusen är närmast på spegelreflexnivå, och med ett zoomobjektiv motsvarande 280 mm fick vi vid 12 bilder i sekunden alla bilder skarpa av en bil som körde mot kameran i 80 km/h.

Fina färger

Bildkvaliteten är riktigt snygg under goda ljusförhållanden och vid lågt iso, med fin färg- och detaljåtergivning. Objektivfel som vinjettering går inte att se. Om de uppstår neutraliseras de under bildalstringen. Även i svagt ljus är bildkvaliteten okej, men här når den inte upp till riktigt samma nivå som de bästa konkurrenterna, vilket först och främst beror på att brusreduceringen jobbar försiktigt för att inte fördärva detaljer och att den då inte riktigt klarar att bekämpa kornen. Dessa beror i sin tur delvis på den relativt lilla Four Thirds-sensorn, som dock även har sina fördelar. Objektiven är nämligen mer kompakta än i andra system.

Omdöme

GH4 har säkrat sin plats i historieböckerna som den första kameran som kan spela in 4K-video. GH4 är bra att jobba med och bildkvaliteten fin.

Specifikationer

Märke
Panasonic
Milj. Pixlar
15,9
Brännviddsförl./optisk zoom
2,0x
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
12,0
Max. ISO
25.600