Panasonic Lumix DMC-GH3

Här är tillverkarens ambitiösaste systemkamera hittills, med utmärkt ergonomi. Men det bästa är dess videofunktion, som till och med får professionella fotografer att häpna.

av Prylguiden #Kameror #Panasonic
8.9

När man får Panasonics senaste flaggskepp GH3 i händerna kan man konstatera att kameran i såväl storlek som egenskaper i hög grad liknar en tvättäkta spegelreflexkamera. GH3 är stor, tung och robust, och den är uppenbarligen en kamera som är tänkt att tilltala fotoentusiaster.
Föregångaren GH2 hade en utmärkt videokvalitet, och det är logiskt att Panasonic nu har satsat på att göra denna ännu bättre. GH3 spelar in i Full HD i det platsbesparande formatet AVCHD, samt i de redigeringsvänligare formaten mov och mpeg-4. Man kan spela in med en överföringskapacitet på 72 megabit per sekund, vilket bara överträffas av Canon 5D Mark III.
Bildkvaliteten är enastående, ljudet är väldigt klart och självklart i stereo, och den vridbara och tryckkänsliga skärmen är perfekt till video-
inspelningar eftersom den underlättar inpelning ur udda vinklar. Äntligen kan man spela in video som slowmotion vid 40 procent av den naturliga hastigheten, eller så kan man fånga solnergången i ett snabbare tempo med time-lapse där hastigheten ökas till 300 procent. Dessutom har videofilerna integrerad tidskod som gör dem enklare att hitta i och redigera.
Kameran har två inbyggda kontakter till en
extern mikrofon repektive hörlurar. Om man prioriterar videoinspelning framför allt är GH3 helt enkelt årets bästa kamera.

Vädertålig kamera med wi-fi

GH3 finns i två paket. Vi testade kameran med Lumix G Vario HD 14–140mm F4.0–5.8 ASPH. MEGA O.I.S., vilket motsvarar brännvidden 28–280 mm. Ett dyrare, men också mer frestande alternativ är tillverkarens andra objektiv på 12–35 mm som med brännviddsförlängning motsvarar 24–70 mm. Här får man nämligen en ljusstyrka på F2.8, samtidigt som objektivet är vädertåligt. Kameran klarar också busväder
eftersom huset är tillverkat av en metallegering och förstärkt av slitstarkt gummi. Kameran och objektivet väger tillsammans 990 gram, vilket är tyngre än många spegelreflexkameror. GH3 har inbyggt wi-fi, och om man laddar ner Panasonics app till sin smarttelefon kan man styra kameran på trådlös väg från mobiltelefonen, vilket är väldigt praktiskt.
På grund av sin spegellösa konstruktion kan GH3 inte ha en optisk sökare. Detta är dock inte hela världen, eftersom den elektroniska sökaren är skarp och reagerar snabbt.
Vi var också imponerade av kamerans kontrastbaserede autofokus, och de 23 manuella fokuspunkterna är värda ett särskilt omnämnande. Man väljer Touch AF, varpå man trycker på skärmen för att välja fokus. GH3 kan ta sex bilder per sekund i full upplösning, så kameran kan även ta actionbilder.

Vettig detaljgrad

GH3 åstadkommer fina och varma färger, men kontrasten är en aning för markant, och detaljgraden är vettig, dock utan att kunna mäta sig med kameror med APS-C-sensor. Bildbrus syns från ISO 3 200, och det blir störande från ISO 6 400. Man får mest ut av kameran om man väljer ISO-värden upp till högst ISO 1 600. När motiven är mörka bör man använda den inbyggda blixten med ledtal 12, som lyser upp motivet jämnt. Paketobjektivet på 14–140 mm klarar sig fint i vindvinkelområdet, men även i teleområdet är skärpan fin.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Kameran är robust och ergonomin suverän, och de många snabbåtkomstknapparna är utmärkt placerade. Fotoglädjen är maximal vid video­inspelning där bildkvaliteten är imponerande och där den vridbara skärmen är ett plus. Bildkvaliteten är fin upp til ISO 1 600. Men från ISO 3 200 dämpas kvaliteten gällande brus och detaljer.

Specifikationer

Märke
Panasonic
Milj. Pixlar
16
Brännviddsförl./optisk zoom
2x
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
6
Max. ISO
25600