Panasonic Lumix DMC-GF7

Med GF7 är iso-bruset under god kontroll, och samtidigt gör en rad inbyggda effekter mulna dagar till konst. Men det är inte vettigt med utbytbart objektiv.

#Kameror #Panasonic
8.7

Kameran är liten och lätt som en kompaktkamera men har Four Thirds-sensor och utbytbart objektiv. GF7 nöjer sig med en upplösning på 15,8 megapixel, vilket dock är mer än tillräckligt för de flesta ändamål. Den stora sensorn med låg upplösning bidrar samtidigt till att bildbrus vid högt iso är under god kontroll. Det är bra, för den lilla inbyggda blixten har svårt att lysa ut bildhörnen vid 24 mm vidvinkel. Det fiffiga, hopfällbara paketobjektivet med brännviddsförlängning motsvarar 24–64 mm, och det tecknar skarpt och bra.
GF7 är liten, och en stor fördel är att du alltid kan ha den med dig. Det verkar därför onödigt att kunna byta objektiv, t.ex. till ett stort och tungt tele, eftersom den minimalistiska idén då spricker. En annan liten konstighet är att remmen sitter i ett öga på sidan av kameran så att den skramlar mot kamerahuset, för detta oljud kommer med när man spelar in video.
Kameran ger den kreative möjlighet att själv skapa nya motiv. Det beror bland annat på selfie-­skärmen, som kan vinklas uppåt och framåt, och det beror på bra inbyggda filter som gör det möjligt att hitta iögonfallande och färgrika motiv även på riktigt tråkiga gråvädersdagar. Skärmen är tryckkänslig, men kameran måste ändå skötas via en inte helt logisk kombination av skärm och knappar.

En bra Panasonic-detalj är iA-knappen. När du trycker på den lyser den blått, och kameran är nu helautomatisk så att alla kan ta bra bilder med den. Panasonics exakta exponering, tilltalande färgåtergivning och säkra autofokus bidrar till att man kan koncentrera sig på motivet och ändå vara säker på att komma hem med bra bilder. Det blir bara bättre av att kameran också kan exponera i råformat.
Vi saknar ett inbyggt objektivlock som håller frontlinsen ren, vilket är avgörande för optimal bildkvalitet. Dessutom hade det varit trevligt med en elektronisk sökare. Vi ser Sony RX100 III som den största konkurrenten. Den kostar nästan lika mycket, har elektronisk sökare och tar i bra ljus mer detaljrika bilder med sin sensor på 24,0 pixel.

Omdöme

Den stora sensorn på bara 15,8 megapixel i storleken Micro Four Thirds gör kameran stark i svagt ljus.
Bara knappt 15,8 megapixel ger visserligen ett lägre iso-brus, men ­generellt sett är det inte mycket jämfört med konkurrenterna.

Specifikationer

Märke
Panasonic
Milj. Pixlar
15,8
Brännviddsförl./optisk zoom
2,0
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
5,8
Max. ISO
25,600