Panasonic Lumix DMC-GF6

De flesta kommer att ha glädje av GF6. Paketoptiken är bra och bildkvaliteten hygglig, men man får undvara blixt, och så är den smal för större händer.

#Kameror #Panasonic
8.4

GF6 tillhör G-seriens mittsegment, så kameran har funktioner som lär glädja både konfirmanden och den mer garvade entusiasten. Den bjuder på testfältets bästa och snabbaste touch-fokus, där man med en enkel tryckning på skärmen väljer att lägga fokus där man vill ha det. Kameran har också 23 individuella fokuspunkter, som dock är litet svårare att välja mellan med den lilla inställningsratten på kamerans baksida. GF6 har inbyggt wi-fi, och med funktionen NFC behöver man bara låta en mobiltelefon med NFC vidröra kameran, så får de två trådlös kontakt. Med Panasonics Image-app kan man fjärrstyra kameran från mobilen. Ergonomiskt är kameran för smal för att ligga ordentligt i händerna, och den har ingen sökare, vilket dock är normalt för en systemkamera i denna prisklass. GF6 har en svag inbyggd blixt, och man kan tyvärr inte heller ansluta någon extern, eftersom kameran saknar blixtsko. Skärmen kan vinklas 45 grader uppåt och neråt, så att man lättare kan komponera sina bilder om man t.ex. står i en stor folksamling. Skärmen är tryckkänslig men en aning för mörk, och menysystemet är inte riktigt lika intuitivt att navigera i som hos exempelvis Canon och Sony. Kamerans kontrastbaserade autofokus klarar sig hyggligt, dock utan att vi lyckades få samtliga bilder skarpa när vi valde seriebildtagning med sju bilder per sekund. Bildbruset syns som tydliga korn först från iso 3 200, medan bilderna tyvärr blir så gott som oanvändbara från iso 12 800. Det är dock ganska normalt för många kameror i denna prisklass.

Jämn detaljåtergivning

När det gäller färgåtergivningen är bilderna en aning för mättade, och speciellt de gula nyanserna blir litet för dominanta. Exponeringen är i gengäld rätt säker, och det är bara i motljus som man behöver justera exponeringskompensationen. Detaljåtergivningen är genomsnittlig, men då jpeg-alstringen tillför bilderna extra skärpa blir övergångarna mellan kontrastrika detaljer för tydlig. Här kan man med fördel fota i råformat, där skärpan är lätt att kontrollera.
Panasonic har ett stort urval av riktigt bra objektiv, och det medföljande paketobjektivet tecknar skarpt och bra; bara i de yttersta bildhörnen och vid största bländare syns oskärpa. Priset är inklusive detta paketobjektiv.

Omdöme

De flesta kommer att ha glädje av GF6. Paketoptiken är bra och bildkvaliteten hygglig, men man får undvara blixt, och så är den smal för större händer.

Specifikationer

Märke
Panasonic
Milj. Pixlar
15,8
Brännviddsförl./optisk zoom
2,0x
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
4,2
Max. ISO
25.600