Panasonic Lumix DMC-GF6

GF6 har marknadens smartaste wi-fi funktion, och en ny redigeringsfunktion gör det lätt att ta bort oönskade element. Men passar den också fotoentusiaster som prioriterar manuell frihet?

#Kameror #Panasonic
8.6

Som vi tidigare har sett hos Samsung har nu också Panasonic inkorporerat NFC-tekniken i en ny kameramodell. NFC står för Near Field Communication, som innebär att kameran och smarttelefonen skapar en anslutning bara de befinner sig i närheten av varandra. Anslutningen sker via Panasonics Image-app, och tekniken funkar fint med Android-telefoner. Vi upplevde dock ett par gånger under testet att de tappade förbindelsen, varefter man måste upprepa processen. Iphone-användare får tills vidare vara utan denna möjlighet, då Iphone inte stöder NFC, men man kan skapa wi-fi-anslutning på traditionellt sätt. För både Android och iOS-telefoner gäller att man via appen kan fjärrstyra kameran från telefonen.

Förbättrad skärm
GF6 kilar in sig mellan entusiastmodellen GX1 och den mindre avancerade kameran GF5. Bildsensorn har ärvts från storebrodern, och en ny kontrastbaserad autofokus ser till att fokuseringen går snabbt och exakt, även om den dock aldrig blir lika snabb som spegelreflexkamerornas fasdetekterande fokusering. Ergonomiskt är GF6 en utmärkt kamera som ligger riktigt bra i händerna och som tack vare den ytterst stilfulla retrodesignen också är ganska snygg.
Ett av kamerans starkaste kort är den nydesignade lcd-skärmen som har en upplösning på hela 1 040 000 punkter. Skärmen är knivskarp under alla ljusförhållanden, bland annat för att Panasonic har förmått dämpa reflexionerna genom att ta bort luftlagret mellan de enskilda pixlarna och skärmens glas. Skärmen är också vridbar och kan vinklas vertikalt uppåt och neråt, vilket är genialiskt vid självporträtt eller när det är många människor som flockas runt samma motiv. Lcd-skärmen är till och med tryckkänslig, varför man bör utnyttja kamerans Full-area Touch AF, som ser till att man kan välja att lägga fokus exakt där man vill i motivet. GF6 har en zoom­knapp, vilket förvånar när kameran säljs med paketobjektivet 14-42mm F3.5-5.6 II, som saknar zoommotor. I Panasonics portfölj av objektiv är det dock en del som har inbyggd fokusmotor, och med tanke på det har zoomknappen en viss poäng. I de fall då man inte använder ett objektiv med zoommotor ger zoomknappen där­emot tillgång till exponeringskompensationen, vilket man blir glad för när man har vant sig vid denna nya möjlighet.

Nyanserade färger

GF6 har en utmärkt retuscheringsfunktion med vilken man kan måla bort smärre föremål från sina bilder, så att de försvinner helt. De 19 kreativa filtren är också intressanta, och i synnerhet filtret Bleach Bypass skapar färger och en kontrast som påminner om den bildstil som man brukar se i modetidningar. Kameran har också en bra inbyggd blixt med en räckvidd på 6,3 meter, där vi dock samtidigt saknar en blixtsko för montering av en extern blixt eller en optisk sökare på kameran. Man kan givetvis göra exponeringar i råformat, vilket är en stor fördel för fotoentusiasten.
Rent allmänt är vi väldigt förtjusta i bildkvaliteten. Panasonic har äntligen lagt sina tidigare problem med bildbrus bakom sig, och med GF6 blir bildbruset riktigt störande först från iso 6 400. Färgåtergivningen uppvisar en imponerande nyansrikedom, och motiven har en mycket fin färgmättnad. I gengäld upplevde vi att kontrasten var litet för hård, och emellanåt underexponerar kameran en aning.
Videokvaliteten är imponerande, och man kan samtidigt välja mellan formaten AVCHD eller MP4, där det första bara tar hälften så mycket plats på minneskortet.
Fotoentusiasterna kommer att glädjas över de helautomatiska möjligheterna och de många snabbknapparna, varav flera går att programmera så att man själv bestämmer vad de ska styra. Batteritiden anges av tillverkaren till 340 bilder per uppladdning, vilket i praktiken är snäppet för optimistiskt. I vårt test kom vi nämligen aldrig över 300 bilder innan vi fick plocka upp laddaren ur fotoväskan.

Omdöme

GF6 bjuder på en smart wi-fi-funktion som gör det lätt att kommunicera med smarttelefoner, och de många kreativa filtren och en bra retuscheringsfunktion gör det samtidigt möjligt att optimera sina bilder helt utan extern bildbehandling. Fotoentusiasterna lär uppskatta den fina bildkvaliteten, den utmärkta ergonomin och den manuella friheten. De flesta lär dock sakna extern blixt och sökare.

Specifikationer

Märke
Panasonic
Milj. Pixlar
16
Brännviddsförl./optisk zoom
2x
LCD-skärm
2,3
Bilder/sekund
4,2
Max. ISO
25600