Panasonic LUMIX DMC-FT5

Panasonic FT5 är en effektiv och välutrustad kamera som sällan svek oss och som gav massor av skarpa och välexponerade bilder i fina färger.

#Kameror #Panasonic
8.7

DMC-FT5 är intill förväxling lik sin föregångare FT-4 men är klart bättre. Den har uppdaterats med en skärm på 3,0 tum med dubbelt så många punkter. Upplösningen är bättre, och det går nu att ta bildserier med tio bilder i sekunden, en fördel när det går undan. Dessutom har kameran nu wi-fi med NFC-anslutning, och batteriet håller för 20 procent fler bilder. Det finns dock fortfarande plats för förbättringar. Vi hade gärna sett mer vidvinkel än 28 mm, och ergonomin kunde ha varit bättre. Här är FT5 dock varken bättre eller sämre än de flesta konkurrenterna. Autofokusen är rätt säker, och bildkvaliteten är verkligen bra. Leica-optiken ger en bra skärpa, som backas upp av sensorns fina detaljåtergivning och minimalt bildbrus för en kamera i denna klass. Under vatten upplevde vi ett litet för kraftigt färgstick. Över vattnet är färgerna däremot i sin ordning. Det drar ner betyget att knapparna är små och tunga och att det är för mycket störande varningstext på skärmen, t.ex. att man ska komma ihåg att stänga batteriluckan innan man hoppar i vattnet. Ett par stora plus i kanten är den mycket fina video­kvaliteten samt den användarvänliga gps:en, som bl.a. kan ställas in på att hela tiden vara på och som med en grön lampa på ovansidan indikerar att den har satellitkontakt.

Omdöme

Panasonic FT5 är en effektiv och välutrustad kamera som sällan svek oss och som gav massor av skarpa och välexponerade bilder i fina färger.

Specifikationer

Märke
Panasonic
Milj. Pixlar
15,9
Brännviddsförl./optisk zoom
4,6x
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
10
Max. ISO
3200