Panasonic Lumix DC-S1R

För dig som vill ha fullformat med marknadens högsta upplösning.

av Prylguiden #Kameror #Panasonic
8.5

Panasonic har lanserat sina första kameror med stor fullformatssensor där S1R är toppmodellen. Även om kameran inte har någon spegel väger den hela 1 020 gram, vilket är mer än väl tilltagna DSLR-kameror som Canon EOS 5D Mark IV och Nikon D850. Den stora kameran ligger fint i handen, och det finns gott om plats för många användbara knappar. Det finns också plats för en stor sökare med rekordhög upplösning, som är imponerande skarp. Man kan även via en knapp få rött nattljus i sökaren och på skärmen. Det är en fin detalj när man fotar i mörker och inte vill bli bländad eller dra uppmärksamhet till sig. Det är också bra att de viktigaste knapparna kan markeras med ljus.
Bilderna från den vädertätade S1R har redan från början klassens högsta upplösning, och med High Resolution Mode kan kameran lägga samman flera bilder till en bild på hela 187 megapixel. Bilderna kräver dock stativ och ett stillastående motiv. De stora filerna sparas i råformat som vi ännu inte kunde öppna när vi testade kameran.
Ljusmätaren gör ett väldigt bra jobb med en säker exponering. Färgåtergivningen är naturlig och snygg. Generellt är detaljåtergivningen väldigt fin, men inte bättre än konkurrenterna. Bildbrus blir inte störande förrän vid ISO 25 600.
Kameran har 225 fokuspunkter som överraskande nog bara är kontrastdetekterande. Man får alltså klara sig utan fas-
detektering som är en viktig del av konkurrenternas hybridfokus. Det finns många olika fokusinställningar, bland annat en speciell typ som kan registrera ansikten, ögon, kroppar och djur. Den var tyvärr inte vidare säker när vi testade den, vilket återspeglas i slutbetyget. Bl.a. kunde fokusen lika gärna ställa in skärpan på en sten i vattenbrynet som på en fågel. Det gick bättre med ansikten, men ögonigenkänningen vid porträtt är inte på samma nivå som konkurrenternas. Fokusen var också osäker vid snabba motiv. Kameran kan ta nio bilder i sekunden, men antalet minskar till sex vid kontinuerlig autofokus. Den inbyggda bildstabiliseringen som kompenserar för rörelser i fem led ger plus i protokollet.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Förnämlig bildkvalitet med skyhög upplösning.
Sökare i toppklass, fin finish och effektiv bildstabilisering.
Fin 4K-kvalitet på video, och smidig batteriladdning via usb.

Autofokusen hör inte till de allra säkraste.
Stor och tung kamera.

Specifikationer

Märke
Panasonic
Milj. Pixlar
46,7
Brännviddsförl./optisk zoom
1
LCD-skärm
3,2
Bilder/sekund
9
Max. ISO
51.200