Panasonic Lumix DC-LX100 II

Efter fyra år är uppföljaren till LX100 klar. Panasonic har alltså haft gott om tid för stordåd. Dessvärre är försöket halvhjärtat, även om det finns några ljuspunkter.

#Kameror #Panasonic
8.1

Panasonic Lumix DC-LX100 II är en kompaktkamera med ett ljusstarkt Leica- objektiv som motsvarar 24–75 mm, liksom föregående modell. Bildsensorn är fortfarande en stor Micro Four Thirds-sensor, men upplösningen har ökat från 12,7 till 16,8 megapixel. Skärmen har blivit tryckkänslig, vilket är ett stort framsteg.
På skärmen kan du ställa in kameran, bläddra bland bilder. Den fungerar även som en pekplatta där du fokuserar med ett finger med sökaren framför ögat. Dessvärre kan skärmen inte vinklas.
Den inbyggda sökaren är till stor hjälp i stark sol när skärmen kan vara svår att läsa av. LX100 II har fått extra funktionsknappar som kan användaran­passas, vilket vi uppskattar.
Handhavandet med en inställningsring för slutartid och val av bländare på objektivet är samma som på föregångaren och påminner om Fujifilms X-kameror, och design och ergonomi håller samma höga nivå. Det finns många bra och avan­cerade fokusinställningar, men om du ska välja en enskild punkt gör du det på skärmen. Eftersom kameran är liten är detta lite svårt med ögat framför sökaren, så här saknar vi verkligen en joystick.
Bildkvaliteten är okej, men då kameran har en tendens att underexponera måste man jobba med exponeringskompensationen. Dessutom blev vi besvikna på detaljåtergivning och skärpa, även på de mellersta bländarvärdena som borde vara skarpa – särskilt med tanke på kamerans höga pris. Man får lite fler detaljer och bättre skärpa genom att aktivera funktionen för diffraktionskorrigering, så det rekommenderar vi. Upp till ISO 6 400 är bruset under god kontroll. Maximala ISO 25 600 bör bara användas i nödfall.

Omdöme

Kameran har snygg design och enkelt handhavande, och den kan nu laddas direkt via usb. Den tryckkänsliga skärmen är en bra uppgradering.

Skärpa och detaljåtergivning är mindre bra för både jpeg-bilder och bilder i råformat. Skärmen kan inte vinklas och vi saknar en joystick.

Specifikationer

Märke
Panasonic
Milj. Pixlar
16,8
Brännviddsförl./optisk zoom
3,1x
LCD-skärm
3”
Bilder/sekund
11
Max. ISO
25600