Panasonic Lumix DC-GX880

Panasonic lanserar nya kameror i ett rekordhögt tempo, och DC-GX880 gör att antalet nu är uppe i sju färska modeller redan i år.

av Prylguiden #Kameror #Panasonic
8.4

Panasonic lanserar nya kameror i ett rekordhögt tempo, och DC-GX880 gör att antalet nu är uppe i sju färska modeller redan i år. Tyvärr finns det inte så många nyheter i den nya kameran. Den är i stort sett identisk med föregångaren DC-GX800 som bara kostar 3 390 kronor med samma objektiv. Såvida du inte särskilt uppskattar exempelvis funktioner för selfies i svagt ljus och ett bättre grepp, kan du absolut nöja dig med den äldre modellen.
GX880 marknadsförs till modebloggare, men flera goda egenskaper gör den attraktiv även för fotoentusiaster som vill ha en liten kamera. Autofokusen är snabb och säker, och vi tog bland annat bildserier av en hisnande snabb rutschkana i en nöjespark, där i stort sett alla bilder blev knivskarpa. Även ansiktsigenkänning och ögonregistrering fungerar bra. Exponeringen är säker och vi behövde sällan använda exponeringskompensation. Upp till ISO 12 800 klarar kameran sig fint. Inget av detta skiljer dock DC-GX880 från föregångaren. ­Bildkvaliteten från Four Thirds-­sensorn är oftast fin med snygga färger och hög detaljrikedom, men i prisklassen finns andra kameror med större sensor, finare detaljer och elektronisk sökare, t.ex. Fujifilm X-T100.
GX880 är den minsta systemkameran på marknaden. Den ser ut som en kompaktkamera och passar utan strul i jackfickan. Å andra sidan får du klara dig utan elektronisk sökare. Den tryckkänsliga skärmen kan vinklas lodrätt uppåt, och då går kameran automatiskt över till selfieinställningen med automatisk nedräkning när man trycker ner utlösarknappen. ­Skärmen ­gör kameran till ett bra val för videoentusiaster som vill ha bättre 4K-klipp än vad man får med mobilen. På många sätt har Panasonic lyckats tillverka en charmig och användbar kamera med en storlek som gör att du i princip alltid kan ha den med dig. Ändå får vi en lite besk eftersmak i och med att prissättningen verkar ologisk jämfört med konkurrenterna.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Säker autofokus fångar även snabb action. Snygg bildkvalitet med fina och klara färger. Lätt och kompakt med enkel användning. Kameran har ingen ­optisk sökare. Dyr i sin klass.

Specifikationer

Märke
Panasonic
Milj. Pixlar
15,8
Brännviddsförl./optisk zoom
2,0x
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
10
Max. ISO
25600