Panasonic Lumix DC-GH5S

Om du letar efter en kamera med särskilt fokus på video har Panasonic ett nytt alternativ. Den har lägre upplösning, men utnyttjar i gengäld sensorn på ett smart sätt.

av Prylguiden #Kameror #Panasonic
8.8

Panasonic Lumix DC-GH5S är en videokamera, och vi har bedömt den utifrån de premisserna. Om vi hade bedömt den som en fotokamera hade betyget hamnat omkring 7,0, för det är inte svårt att hitta betydligt bättre hus för halva priset. Problemet är detaljåtergivningen. Sensorns 10,2 megapixel fångar t.ex. bara hälften så många detaljer som du får med Panasonic G9, och den kostar ungefär hälften så mycket som GH5S. I och med att det finns färre pixlar på samma sensoryta som hos G9 blir de enskilda pixlarna större hos GH5S. Det ger renare bilder som inte blir korniga förrän vid ISO 12 800.
GH5S har fina funktioner. Du kan spela in ett videoklipp i 4K och plocka ut enskilda stillbilder i en kvalitet som räcker för A4-utskrifter. Det funkar perfekt och gör det enkelt att ta bilder av exakt rätt ögonblick. Både G9 och den vanliga GH5-modellen kan också spela in video i 4K, så har GH5S egentligen något existensberättigande? Svaret ligger i en rad proffsanpassade funktioner. Där andra kameror skulle göra en hård beskärning av det vanliga formatet om du valde att spela in i 16:9, utnyttjas sensorn här på bredden för att använda det optimala antalet pixlar för 16:9. Det innebär att bilden utnyttjar mer av sensorytan än vanligt. Dessutom kan GH5S arbeta med speciella tidskoder, vilket gör att den kan samarbeta med flera kameror vid samma inspelningstillfälle. Kameran kan också spela in Full HD med 240 bilder i sekunden, vilket ger spektakulär slowmotion. 4K-video kan spelas in med upp till 60 bilder per sekund. Videokvaliteten är också i proffsklass med skonsam komprimering av filerna.
Knapplayouten och menyerna är överväldigande och kräver en del tillvänjning.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Panasonic har använt avancerad teknik från sina videokameror i proffsklassen vid konstruktionen av GH5S, och den ger ett solitt och övertygande intryck.

GH5S är inte en fotokamera i vanlig mening, och du ska ha rätt högt ställda krav på videofunktionerna om den mindre modellen GH5 inte kan leva upp till dem.

Specifikationer

Märke
Panasonic
Milj. Pixlar
10 mio. pixels
Brännviddsförl./optisk zoom
2x
LCD-skärm
3”
Bilder/sekund
12
Max. ISO
204.800