anm_panaG9_01

Panasonic Lumix DC-G9

Efter en rad toppmodeller från Panasonic, som mest har imponerat på videofronten, kommer G9 som har fått en rejäl översyn av fotofunktionerna. Det gillar vi.

#Kameror #Panasonic
8.8

Panasonic Lumix DC-G9 har samma fina sensor på 20,2 megapixel som toppmodellen GH5. Trots detta kan den ta hela 20 bilder i sekunden med full autofokus, och det fungerade helt problemfritt när vi testade G9 med kamerans paketobjektiv.
Kameran har även fått en större elektronisk sökare, och sen har den, till skillnad från GH5, fått en stor, praktisk lcd-display på ovansidan. Dessutom har G9 något som vi saknar hos många andra kameror: Den ligger perfekt mellan händerna, och knapparna och funktionerna som du behöver mest sitter precis där de ska.
Med G9 har Panasonic hoppat på pixel shift-tåget. G9 kan öka upplösningen från 20,2 megapixel till antingen 39,9 eller 80,6 megapixel genom att flytta sensorn en aning mellan en serie exponeringar. Samtidigt kan den spara en bild i vanlig upplösning, så att du har något att jämföra med. Pixel shift-inställningen ger synbart mindre pixlade detaljer när man zoomar in på 300 % eller skriver ut i stort format. Det är bra, men det påverkar inte den största svagheten hos G9, nämligen den i förhållande till priset medelmåttiga detaljåtergivningen utan pixel shift. Den relativt låga upplösningen på 20,2 megapixel ger bra men inte fantastiska detaljer vid höga ISO-värden.
Bildstabiliseringen anges ge 6,5 steg. Det sägs ge skarpa bilder med längre slutartider, men våra bästa resultat med paketobjektivet blev en enda skarp bild av tre på 1/8 sekund, vilket motsvarar tre steg. Det är bra utan att imponera.
Mer användbar är funktionen 4K-photo, där du kan spara individuella bilder från videoinspelningar som jpeg-filer på 8,3 megapixel. G9 är allt som allt en bra kamera och ett rent nöje att använda.

Hitta bästa priset just nu

Omdöme

Kameran är väldigt rolig att använda. Den nya lcd-displayen på ovansidan är praktisk, och det är enkelt att komma åt de viktigaste funktionerna.
I synnerhet när det gäller bilder som är tagna vid höga ISO-värden lever
kvaliteten helt enkelt inte upp till vad man förväntar sig för 18 990 kronor.

Specifikationer

Märke
Panasonic
Milj. Pixlar
20
Brännviddsförl./optisk zoom
2
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
20
Max. ISO
25600