Panasonic Lumix DC-FT7

Panasonic blåser upp till storm med en ny vattentät kompakt­kamera med en rad specifikationer som överträffar alla konkurrenter. Men i praktiken går vågorna inte fullt så högt.

av Prylguiden #Kameror #Panasonic
8.6

Panasonic Lumix DC-FT7 har en upplösning på 20,2 megapixel där flertalet konkurrenter ligger omkring 12–16 megapixel. Kameran är trycktät till 31 meters djup. Det räcker mer än väl, för vid de djupen är det ändå för mörkt för att fota med en kompaktkamera. Vi höjde på ögonbrynen när vi såg att den kortaste slutartiden är 1/1 300 sekund. Det är verkligen inte imponerande för actionfoto, men kameran kan också fota med 1/16 000 sekund med sin elektroniska slutare – efter att man har aktiverat den i menyn. Sist men inte minst har FT7, som ensam i klassen, fått en elektronisk sökare. Den har man inte mycket nytta av under vattnet, men vid bl.a. skidåkning och segling är den en enorm fördel. Ytterligare ett par bra detaljer är lång batteritid vid användning och frontlinsens beläggning som får vattendroppar att glida av glaset, så att man slipper oskarpa bilder. Vi gillade även tagningshastigheten på upp till 10 bilder i sekunden. De snabba serierna ökar chansen för skarpa bilder. Detsamma gäller för Panasonics 4K Foto-funktion där du spelar in ett videoklipp i 4K som du kan plocka ut en stillbild på 8 megapixel från.
Zoomen på 28–128 mm är bra på vidvinkel­inställningen och medelmåttig på 128 mm där en största bländare på bara F5.9 sätter käppar i hjulet för den kontrastbaserade autofokusen. Å andra sidan syns ingen miss­teckning eller vinjettering. Vi hade hoppats på fler detaljer från sensorn på 20,2 megapixel, men bildkvaliteten är jämförbar med konkurrenterna som också har en liten 1/2,3-tumssensor. Både skärmen och sökaren är av hög kvalitet. Kameran växlar inte automatiskt till sökaren när man sätter den till ögat. Det får man sköta med en knapptryckning. DC-FT7 fotar inte i råformat, men spelar in video i 4K.

Hitta bästa priset just nu

Conclusion

Det allra bästa med kameran är den elektroniska sökaren. Den får du nytta av om du inte bara ska ha FT7 som undervattenskamera, utan även som en actionkamera på land.

Vi hade gärna haft mer vidvinkel och skärpa i zoomen, och vi hade önskat synbar skillnad från de 20,2 megapixlarna. Dessutom saknar vi möjligheten att fota i råformat.

Specifikationer

Märke
Panasonic
Milj. Pixlar
20,2
Brännviddsförl./optisk zoom
4,6x
LCD-skärm
3”
Bilder/sekund
10
Max. ISO
6400