Olympus Tough TG-2

TG-2 har hela fyra motivprogram för undervattensfotografering, beroende på om du snorklar, dyker, fotograferar makro eller vill fånga snabba motiv.

#Kameror #Olympus
8.7

Olympus är något dyrare, men den ligger i gengäld också en klass över de andra i testfältet. Objektivet har en vidvinkel på 25 mm, och så är det med F2.0 nästan fyra gånger ljusstarkare än testets övriga. Det innebär i praktiken att TG-2 kan använda kortare slutartider eller lägre iso-värde vid samma ljushet, och det ger en märkbart bättre bildkvalitet. Kameran är den enda i testet som har ett bländarprioriterande program, så man kan utnyttja den stora bländaren optimalt. Objektivet kan dessutom förses med två försättslinser, en telekonverter på 1,7x och en fisheyekonverter. Olympus har också gjort ett klokt val i att ha en lägre upplösning för att i stället kunna ge ett lågt bildbrus. TG-2 har hela fyra motivprogram för undervattensfotografering, beroende på om du snorklar, dyker, fotograferar makro eller vill fånga snabba motiv. Både ovan och under vattenytan är bildkvaliteten riktigt fin. I synnerhet färgerna imponerar. Videokvaliteten är också definitivt övertygande. Den enda större svagheten är en beskedlig detaljåtergivning, som man dock märker först på stora utskrifter. Oled-skärmen håller särdeles hög kvalitet, och packningarna till batteri och kontakter är övertygande rejäla. Ett annat minus är att knapparna tyvärr är förhållandevis små och är tröga att jobba med.

Omdöme

Kombinationen av ett utmärkt, ljusstarkt objektiv och en relativt låg upplösning med minimalt färgbrus gör Olympus helrätt trots ett högt pris.

Specifikationer

Märke
Olympus
Milj. Pixlar
11,8
Brännviddsförl./optisk zoom
4x
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
5
Max. ISO
6400