Olympus Stylus XZ-2

Runt objektivet sitter en rejäl ring, och genom att man vippar en knapp längst ner på fronten växlar ringen mellan att vara fokus- resp. bländarring.

#Kameror #Olympus
8.4

Vid normal fokusering visar skärmen bara ett utsnitt av bildmitten, så att man kan fokusera exakt. Det funkar fint. I övrigt är kameran utrustad med en vridbar skärm. Olympus XZ-2 har ingen sökare, men en elektronisk VF3-sökare kan köpas till för 1 595 kronor, vilket drar upp totalpriset nästan på nivå med t.ex. Canon Powershot G16. Ergonomin är inte jättebra, eftersom kameran är tunnast till höger där man håller. Handhavandet, inklusive menysystem, bygger på samma principer som i Pen-systemkamerorna, och det är lättjobbat. Bildkvaliteten är riktigt bra, med fin färgåtergivning. Skärpa och detaljåtergivning ligger fint till, medan skuggorna blir litet för djupa. Dessutom blir det mycket tunnformig missteckning vid i synnerhet de kortaste brännvidderna. Kamerans kontrastanpassning ligger med andra ord litet efter de bästa. Mätningarna av bildbruset imponerar inte. I praktiken lär man dock uppleva bildkvaliteten som bra, inte minst jämfört med det låga priset och den läckra finishen. Dessutom har XZ-2 naturligtvis Olympus utmärkta konstfilter, som kan åstadkomma spännande bilder även av riktigt trista exponeringar.

Omdöme

XZ-2 är läcker, tar bra bilder och fungerar på det hela taget väldigt väl. Det attraktiva priset gör dessutom kameran till ett klokt köp.

Specifikationer

Märke
Olympus
Milj. Pixlar
11,8
Brännviddsförl./optisk zoom
4x
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
5
Max. ISO
12800