Olympus Stylus XZ-10

Det senaste tillskottet i Stylus-familjen är en snygg och ljus-känslig pryl med högt underhållningsvärde. Bildkvaliteten är bra, men frågan är om det räcker för att vinna fotoentusiastens hjärta.

#Kameror #Olympus
8.5

Utvecklingen av ljusstarka zoomobjektiv till kompaktkameror går åt helt rätt håll, och det är härligt att man äntligen kan åstadkomma en snyggt oskarp bakgrund. Olympus Stylus XZ-10 har en zoomoptik på 26–130 mm med en ljusstyrka från bländare F1.8 till F2.7, vilket gör att man kan isolera huvudmotivet från bakgrunden. Objektivet tecknar fint skarpt, förutom när man zoomar in hela vägen till 130 mm och samtidigt bländar upp till F2.7, för då fallerar skärpan ut mot hörnen. Däremot är det inte så mycket kromatisk aberration på den långa brännvidden. Detta ser man i princip bara på vidvinkel när man bländar ner. Det syns bland annat tunnformig missteckning på 26 mm.
Sensorn i Stylus XZ-10 är inte större än dem som man hittar i många vanliga kompaktkameror. Det ger relativt sett mer korn på höga iso-värden. Bildkvaliteten är dock generellt bra, färgerna är mycket naturtrogna, och bruset blir inte irriterande på allvar förrän över iso 1 600.

Exklusiv leksak

Exponeringen är säker, och den behöver sällan korrigeras med hjälp av exponeringskompensationen. Autofokusfunktionenen gillar inte mörker något vidare, men fungerar tämligen oklanderligt när det finns tillräckligt mycket ljus. Fokusfälten kan enkelt väljas via en knapp på kamerans baksida.
Trots att Stylus XZ-10 framstår som en exklusiv kamera är det svårt att inte också betrakta den som en härlig leksak. Den är nämligen späckad med en massa roliga funktioner, effekter och inte minst filter, varav många faktiskt tål att användas. På programratten kan man ställa in kameran till Art-filter och välja mellan t.ex. kornig svartvit film och flera andra.
Ur ergonomisk synvinkel gör en grov gummibeläggning på framsidan samt på baksidan vid tumgreppet det lättare att hålla i kameran. En annan fin detalj är att ringen runt objektivet kan användas till att ställa in t.ex. bländaren.

Omdöme

Stylus XZ-10 är en mångsidig och stilren kompaktkamera som erbjuder en mängd underhållande och till och med rätt användbara funktioner och filter. Bildkvaliteten ligger i den bättre änden av klassen, dock utan att stå som vinnare. Med tanke på priset kan man inte klaga, och målgruppen kommer att tycka att kameran är så spännande att de nog kan leva med det.

Specifikationer

Märke
Olympus
Milj. Pixlar
12
Brännviddsförl./optisk zoom
5
LCD-skärm
3
Bilder/sekund
15
Max. ISO
6400