Olympus Stylus Tough TG-3

Denna tuffa typ tål mer stryk än konkurrenterna. Kameran har både wi-fi, gps och en spännande mikroskopfunktion, men bildkvaliteten har tyvärr sina begränsningar.

#Kameror #Olympus
7.8

De vattentäta och stöt- och köldsäkrade kamerorna fyller ett behov hos den aktiva fotoentusiasten som mobiltelefonerna ännu inte kan matcha. Olympus har i åratal legat i framkant med robusta modeller, och med sin nya, ultratåliga Tough Stylus TG-3 tar de återigen långa kliv framför konkurrenterna. Den ergonomiskt utmärkta kameran tål nämligen att dyka till 15 meters djup och klarar tio graders kyla samt stötar, slag och dammiga miljöer. TG-3 pallar faktiskt för ett tryck på 100 kilo, och kameran har inbyggt wi-fi, så att man med Olympus app Image Share kan fjärrstyra den från sin smarttelefon eller överföra bilder direkt till internet. Den inbyggda gps-enheten fungerar också alldeles utmärkt, och vi är särskilt förtjusta i den inbyggda elektroniska kompassen, som visar åt vilket håll bilden är tagen.

Överraskande utmaningar

TG-3 har en spännande mikroskopfunktion som gör att man kommer så nära sitt motiv som 10 mm. Det är makrofoto i särklass. Kameran kan dessutom ta fem bilder i sekunden, och autofokusen backar upp på ett bra sätt. Värre är det med exponeringen, som är klart osäker. Många bilder blir underexponerade mellan ett och halvtannat bländarsteg. Som tur är kan man redan vid exponeringen se på skärmen att bilden kommer att bli för mörk och då justera med exponeringskompensationen. Upp till och med iso 200 är bildkvaliteten hygglig, med klara färger och en godkänd skärpa. Men redan från iso 400 börjar brusreduceringen att jobba, och från iso 1 600 ser det ut som om man har smort in objektivet med vaselin.

Ergonomiskt ligger kameran riktigt bra i handen, och alla knappar sitter där de ska. Den optiska zoomen på 4x täcker området 25–100 mm, och missteckningen är inte särskilt våldsam. Det är ett plus att kamerans största bländaröppning är F2.0 i vidvinkelläge, så att man ofta kan hålla sig under iso 400.

Omdöme

Tough Stylus TG-3 tål i stort sett alla slags strapatser, och ergonomin är utmärkt, även under vatten. Därför är det litet tragiskt att kameran ofta underexponerar och att man inte bör använda iso 400 eller högre. Om man alltid fotar i bra ljus och kan hålla sig till iso 200 samt orkar jobba med exponeringskompensationen är kameran värd att övervägas.

Specifikationer

Märke
Olympus
Milj. Pixlar
15,9
Brännviddsförl./optisk zoom
4x
LCD-skärm
3,0
Bilder/sekund
5,0
Max. ISO
6400